fbpx

BiH i Srbija potpisale sporazum: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

1 min. za čitanje

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić

Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Dolaskom nove Uprave JP Autoceste FBiH poseban fokus je stavljen na elektronsku naplatu cestarine i na povećanje sigurnosti prometa i smanjenje gužve na autocestama. 

“Nakon što su korisnici pozitivno reagirali na nove mogućnosti elektronske naplate cestarine koji se ogleda u jedinstvenom TAG uređaju za autocestu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te potpisanog Memoranduma o poslovnoj suradnju s HAC-om u Hrvatskoj, u konzultacijama i u dogovoru s federalnom ministricom prometa i komunikacija proširili smo ovaj projekt i s Putevima Srbije i tako nastavili s dobrom praksom unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika u regiji”, izjavio je Denis Lasić, v.d. direktor JP Autoceste FBiH. 

U narednom periodu formirat će se radna grupa koja će proći kroz tehničke karakteristike naplatnih sistema i fizičko testiranje kako bi sistem prioritetno bio u funkciji.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments