fbpx

Banja Luka: Najmoderniji uređaj na UKC ništava tumor, a ne oštećuje zdravo tkivo

4 min. za čitanje

Prvi linearni akcelerator tipa “TrueBeam”, najnovije tehnološke generacije kojim se superpreciznošću postiže liječenje radioterapijom, a da se ne ošteti zdravo tkivo kod bolesnika kojima se zračenjem uništava tumor, stigao je u Banjaluku, kazao je za “Nezavisne” Marijan Bilić, direktor Zdravstvene ustanove – Bolnice “International Medical Centers” Banjaluka, članice “Affidea” grupacije iz Holandije.

Zanimljivost za sve koji to nisu znali je i to da je IT Menadžer IMC u Banjoj Luci, lukavčanin, Damir Mehmedović.

On je istakao da će od marta 2020. godine ovaj uređaj biti operativno raspoloživ za pružanje zračne terapije pacijentima, osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i drugim onkološkim bolesnicima iz regiona.

“U Banjaluci sada postoje tri linearna akceleratora smještena u tri bunkera. Prvi stari akcelerator je zamijenjen novim ‘TrueBeam’, a naredni korak je da u martu sljedeće godine drugi stari akcelerator zamijenimo takođe novim ‘TrueBeam’ akceleratorom. Treći linearni akcelerator će biti zamijenjen novim u toku 2023. godine, tako da će Centar za radioterapiju u Banjaluci imati sva tri nova akceleratora”, kaže Bilić, dodajući da će novi akceleratori u periodu od minimum deset godina, do 2030. godine i kasnije, biti u stanju da odgovore svim izazovima u liječenju tumora.  

Smatra se da su tri linearna akceleratora dovoljna da svojim kapacitetom liječenja zadovolje potrebe za zračenjem svih novih onkoloških bolesnika uzimajući u obzir da se godišnje radioterapijom liječi oko 2.000 pacijenata u RS.

Kako je naveo, prednost novog uređaja koji je stigao u Banjaluku jeste što pruža preciznije nego do sada sve poznate tehnike zračenja koje su potrebne onkološkim bolesnicima.

“U regionu već postoji ovakva oprema sa istim imenom ‘TrueBeam’, ali smo mi kupili mnogo savremenije od svih dosadašnjih uređaja zato što su naši uređaji opremljeni sa mnogo više opcija koje pružaju šire terapijske mogućnosti i obezbjeđenje najkompleksnijih tretmana zračenjem i zato što će se prvi put u Evropi primijeniti sistem za identifikaciju i praćenje položaja pacijenta tokom zračenja – Identify”, naglasio je Bilić.

Kako je rekao, sa ovim uređajom će onkološki bolesnik koji je na liječenju u RS dobiti apsolutno najpreciznije i najsavršenije liječenje radioterapijom.

“Imali smo i trogodišnju saradnju sa bolnicom ‘Houston Methodist’ iz Hjustona u SAD, gdje smo obučavali naše medicinsko osoblje i usvajali protokole i standarde liječenja, tako da mi u ovom momentu imamo i uređaje i stručno medicinsko osoblje koje zna koristiti ovu najsavremeniju opremu. Centar za radioterapiju se nalazi u sklopu južnog krila UKC RS i funkcioniše kao dio ukupnog sistema liječenja onkoloških bolesnika, što je preduslov za uspješnost u borbi protiv karcinoma”, istakao je Bilić.

Kako navodi, zdravstvena ustanova na čijem je čelu jedina je zdravstvena ustanova u RS u kojoj su zaposleni medicinski stručnjaci, ljekari i medicinski fizičari iz drugih država bivše Jugoslavije.

“Za deset godina, koliko postoji Centar za radioterapiju u Banjaluci, pružili smo terapiju zračenjem za oko 18.000 bolesnika iz RS i regiona. To su pacijenti koji su uglavnom osiguranici FZO RS, što znači da FZO pokriva sve troškove njihovog liječenja i nijedan onkološki bolesnik ne plaća liječenje svojim novcem”, napomenuo je Bilić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments