fbpx

Američki senator Marfi: Dok smo mi sjedili članovi predsjedništva su se “častili” uvredama

4 min. za čitanje

Sjedili smo “razjapljenih usta” dok su se oni međusobno “častili” uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize, napisao je Marfi.

Šokiran ponašanjem članova Predsjedništva

On je potom pisao o Dejtonskom mirovnom sporazumu, te podsjetio na krizu u Bosni i Hercegovini.

– Dejtonski sporazum zahtijevao je formalni sporazum o podjeli vlasti u kojem bi izvršna vlast uključivala tri predsjednika – po jednog koji predstavlja svaku grupu. Neko vrijeme su tri predsjednika nevoljko nalazila kompromis koji je nužan kako bi nova nacija ostala u funkciji.

Ali u posljednje vrijeme, ponajviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike predsjednika bosanskih Srba Milorada Dodika, tročlana izvršna vlast zapala je u krizu, nesposobna donositi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz podršku Rusije, počeo planirati uspostavljanje vlastitih vladinih institucija samo Srba. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za regiju – upravo onakav haos za koji bi Putin navijao i raspirivao.

Naša priprema za sastanak nije bila važna. Od tog trenutka, Dodik i hrvatski i bošnjački lideri (Komšić i Džaferović) više su bili zainteresirani za međusobnu prepirku nego za stvarni dijalog s nama. Sjedili smo “razjapljenih usta” dok su se oni međusobno “častili” uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize.

Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo borila s istim problemima s kojima se Bosna bori – obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje.

Osmišljanje strategije za rastuću krizu u BiH

Dok smo se pripremali za konferenciju za novinare nakon sastanka, službenica za medije američkog ambasadora rekla nam je da ima dvije osjetljive teme koje treba pokrenuti u očekivanju pitanja bh. novinara.

Prvo je označila da je na audiosnimku uvoda na sastanku snimljen jedan od nas kako Dodiku, koji je predmet američkih sankcija, kaže: “Drago mi je vidjeti te, predsjedniče Dodik”. Bila je zabrinuta zbog konotacije sugerisanja da je “dobro” vidjeti nekoga na američkoj listi sankcija.

Nasmiješili smo se i rekli joj da nema razloga za brigu. Drugo, rekla nam je da bismo mogli dobiti pitanje o tvrdnji koju je Dodik nedavno iznio – da ga SAD i Britanija planiraju kidnapovati i zaključati u podrum bez prozora. Nasmijali smo se – a onda shvatili da je doista ozbiljna.

Dok nam je u Srbiji cilj bio diplomatski napredak u ciljevima važnim za Sjedinjene Američke Države, ovdje je bilo jasno da će naša misija biti uglavnom utvrđivanje činjenica. Senator Šahin, senator Tils i ja proveli smo ostatak našeg putovanja razgovarajući o implikacijama našeg sastanka s predsjednicima i našim drugim angažmanima u Sarajevu, i počeli smišljati strategiju kako bi se Kongres mogao pozabaviti rastućom krizom stabilnosti u Bosni – napisao je senator Kris Marfi na svom blogu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments