fbpx

Američka ambasada u BiH oštro je osudila izjave Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika

2 min. za čitanje

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je oštro osudila nedavne izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa stranačkog skupa u Hadžićima, ali i odgovor člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, navodeći da su građani BiH proživjeli brutalan rat prije 30 godina i da danas zaslužuju bolje od “lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije.”

Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo prizvali neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat. U 2022. godini oni zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda“, navodi se u objavi američke ambasade na Twitteru.

Istinska posvećenost saradnji i kompromisu – a ne implicitna prijetnja pribjegavanjem nasilju – potrebni su za rješavanje problema ove zemlje, koji se pogoršavaju“, navodi se.

Podsjetimo, Izetbegović je u svom obraćanju govorio i o vojnoj snazi.

Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, bio je kratak Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.

Uslijedila je reakcija Dodika.

Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno“, objavio je on na Twitteru.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments