fbpx

Ambasadorica SAD-a u NATO-u stigla u glavni grad BiH

2 min. za čitanje

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u Julianne Smith danas je u popodnevnim satima avionom stigla u Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Smith je pod pratnjom s Međunarodnog aerodroam u Sarajevu krenula u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Tokom dana će obaviti sastanke u NATO bazi u Butmiru, a tokom dana će posjetiti i Ministarstvo odbrane BiH gdje će razgovarati s ministrom Sifetom Podžićem. Planirano je i da obavi razgovor s predstavnicima Američke ambasade u BiH.

Smith dolazi samo mjesec prije nego će u Vijeću sigurnosti UN-a na glasanju biti produženje mandata EUFOR-a u BiH. U slučaju da Rusija stavi veto na produženje misije, evropski vojnici će morati napustiti našu zemlju. No, pretpostavke su da će u tom slučaju NATO rasporediti svoje snage na tlu Bosne i Hercegovine.

Inače, prošle sedmice američki državni sekretar Antony Blinken najavio je veliku vojnu pomoć vrijednu više od dvije milijarde dolara Ukrajini i drugim evropskim državama među kojima je i Bosna i Hercegovina.

To će pomoći nabrojanim zemljama da “odvrate i odbrane se od novih prijetnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu” jačanjem njihove vojne integracije sa NATO-om i suprotstavljanjem “ruskom utjecaju i agresiji”.

Julianne Smith je američka savjetnica za vanjsku politiku i diplomata koja trenutnu obavlja funkciju stalne predstavnice Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u, u administraciji predsjednika Joea Bidena.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments