fbpx

Afera “Biro”: Potvređana optužnica protiv Fatime Budić i Šemsudina Hasanovića, namjestili konkurs vrijedan 1.2 miliona KM

3 min. za čitanje

Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv bivše direktorice Službe za zapošljavanje TK i njenog kolege, koji su, kako se tvrdi, namještali konkurs kroz projekat od 1,2 miliona KM.

Naime, Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivše v.d. direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatime Budić (34) iz Sapne i Šemsudina Hasanovića (33) iz Srebrenika koji je obavljao poslove šef odjeljenja za opće i pravne poslove, inače sina Fahrudina Hasanovića, dugogodišnjeg predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida TK.

Optužnica je potvrđena zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja u pokušaju.

“Oni su osumnjičeni da su od augusta do novembra 2022. godine iskorištavali svoj položaj u okviru realizacije programa Posao za sve 2022, vezan za sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih u ukupnoj vrijednosti 1.200.000 KM i pogodovali određenom broju firmi koje u skladu sa kriterijima programa nisu bile na listi prioriteta za odobravanje novčanih sredstava za prijem osoba sa evidencije nezaposlenih”, navedeno je iz Tužilaštva TK.

Nakon objave poziva za poslodavce za prijavljivanje u okviru spomenutog programa, među ostalim članovima, kako je istaknuto iz Tužilaštva TK, Budić je imenovala i Hasanovića kao člana komisije za utvrđivanje liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove ( prioritetni su bili oni sa pokrenutim poslovima u skorije vrijeme) te liste firmi “na čekanju“ i onih koje ne ispunjavaju uslove.

“Nakon što su liste sačinjene i dostavljene direktorici od članova komisije, umjesto da u okviru svojih nadležnosti donese konačne liste za raspodjelu sredstava poticaja, Budić je ovlastila Hasanovića da to uradi umjesto nje”, kažu iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Na taj način je Hasanović, kako se navodi, bez znanja ostalih članova komisije, na listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove, sa liste za čekanje, stavio sedam firmi za odobravanje sredstava za prijem ukupno 39 radnika (među njima i dvije javne ustanove i nekoliko firmi iz Srebrenika).

“Na taj način su, u okviru ovlaštenja koje je na Hasanovića prenijela v.d direktorica, pokušali pribaviti imovinsku korist za ovih sedam poslodavaca. Sa pet firmi je direktorica zaključila ugovore o sufinansiranju i na taj način im pokušala pribaviti korist u iznosu od oko 102.000 KM, dok sa dvije firme ugovori nisu zaključeni jer u tom momentu nisu dostavili potrebnu dokumentaciju”, naglašeno je iz Tužilaštva TK.

Kada su MUP TK i Tužilaštvo TK počeli s istražnim radnjama, realizacija spomenutog programa poticaja je obustavljena.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovako ce I Delic da dodje na red zbog zaposljavanja po Opstini I opstinskim institucijama, tika- taka…

Banda ezdeaovska.