fbpx

77,4% građana BiH podržava ulazak u EU

1 min. za čitanje

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju”, provedenog u avgustu 2022. godine na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele BiH.

Rezultati istraživanja iz avgusta ove godine pokazali su da 77,4% ispitanika podržava ulazak BiH u Evropsku uniju, što je za 3,2% manje u odnosu na prethodnu godinu. Ulazak u EU podržalo je 90,1% ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 54,5% ispitanika iz Republike Srpske i 73,8% ispitanika iz Brčko Distrikta BiH.

Ispitanici koji su za ulazak BiH u EU kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, i to njih 34,4%, te slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala 32%, kao i poštivanje zakona i propisa 22,8% ispitanih, saopćeno je iz VM BiH.

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza (50,4%), gubitak raznolikosti kultura (19,8%), preveliku centralizaciju (10%) i povećanu birokratiju (6,5%).

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments