fbpx

55 osoba oboljelo na TK, 9 novozaraženih

2 min. za čitanje

U TK potvrđeno je devet novozaraženih osoba korona virusom.

Do sada je na području TK testirano 646 uzoraka. Sinoć je testirano 57 osoba od kojih je kod devet potvrđen virus COVID-19.

Ukupan broj oboljelih u našem kantonu sada iznosi 55. Od ukupnog broja zaraženih, na UKC-u je hospitalizovano 16 osoba, četiri osobe hospitalizovane su u Centru za srce, jedna osoba u Brčkom, i 32 zaražene osobe nalaze se u kućnoj izolaciji.

“Od 55 pozitivnih osoba, 36 ih se veže za klaster Centra za srce (MIB-a), jedan je klaster iz Lukavca, 13 za klaster Srednja Špionica, a sada se pojavio i potencijalni mogući klaster, a to je Sapna, gdje je prisustvo COVID-19 potvrđeno kod jedne osobe, također klaster Banovići – jedna osoba, klaster Gračanica – jedna osoba, klaster Tuzla – jedna osoba, dok za jednu osobu još uvijek nije definisan klaster kojem pripada” – kazala je Dajana Čolić – ministrica zdravstva TK.

Kada je riječ o klasteru Srednja Špionica do sada je testirano 50 osoba, od toga 13 pozitivnih i 47 negativnih nalaza. Anketirano je 115 prvih kontakata i oni su stavljeni pod nadzor. Testiranja će se vršiti u skladu sa procjenom rizika i podacima sa epidemiološke ankete.

Do sada je na području TK COVID-19 potvrđen kod dvije maloljetne osobe. Jedan slučaj  vezan je za klaster Srednja Špionica, a druggi slučaj pozitivnog maloljetnika veže se za klaster Gračanica.

Zaražene maloljetne osobe neće biti smještene u isti izolatorij sa starijim osobama. Jedan dio pedijatrijske klinike bit će izolatorij za zaražene maloljetnike.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments