fbpx

2000 mladih u Gračanici učestvovalo u Sportskim igrama mladih BiH

4 min. za čitanje

U Gračanici je svečano otvorena 12. sezona Plazma Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine i više od 2.000 učenika iz svih osnovnih škola s područja Gračanice, uživalo je na Gradskom skveru u zabavnom programu.

Najmlađe osnovnoškolce zabavljali su Amel Ćurić i Samir Salčin, virtuoz s loptom koji je djecu oduševio žongliranjem, a najveći aplauz dobili su najmlađi učesnici programa JU Dječiji vrtić „Naša djeca“, koji su raspjevali publiku izvođenjem pjesme „Djeca su ukras svijeta“.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić je kazao da je današnja aktivnost kruna manifestacije Dani Gračanice.

– Ono što je meni najbitnije je da djeca uče da je poraz zapravo pobjeda, a suze zapravo osmijeh i to je ono što je najvažnije. Iz Gračanice smo danas poslali poruku tolerancije, ljubavi, a osmijesi djece govore da ova država može ići u pravom smjeru. Igre su zakon – istakao je Helić.

Uime Plazma Sportskih igara mladih djeci, mališane je pozdravio i regionalni predsjednik Igara Zdravko Marić koji je izrazio želju da se djeca zabavljaju, jer zbog njih Igre i postoje i da druženje uvijek bude u prvom planu.

Uime Federalnog ministarstva kulture i sporta Goran Lulić je zahvalio organizatorima Igara i privatnim kompanijama, jer kak je naveo, djeca kroz sport uče o svim stvarima koje će ih dočekati u životu te će se upravo zbog sportskog iskustva znati i nositi s njima, saopćio je tim Sportske igre mladih.

– Naučit će i da gube i da pobjeđuju ali najbitnije, da razvijaju timski duh bez čega ni u jednoj sferi života danas ne možete – rekao je Lulić.

Kompanija Bambi a.d., generalni je partner Igara, a među zvanicama bio je i Ivan Jovanović, voditelj korporativnih poslova ove kompanije istakavši da slični projekti spajaju djecu Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i uče starije ono što bi oni trebali da znaju, o miru toleranciji i druženju.

Također je i ministrica kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, Ivana Mijatović je zahvalila svima koji realiziraju projekt te tako omogućavaju i zajedno doprinose razvojau sporta, igre i zabave, a ovim se projektom šalje pozitivna slika drugim ljudima

U sklopu Svečanog otvaranja 12. Plazma Sportskih igara mladih održan je i m:tel Dan sporta, gdje se više od 150 ekipa, učenika od 1.-5. razreda osnovnih škola takmičilo u igri između dvije vatre i atletici.

Druženje u Gračanici završeno je vatrometom i koncertom Crvene jabuke gdje je više hiljada ljudi uživalo u pjesmama legendarnog bh. benda. Igre će u 2022. godini obići 45 bh. gradova i družiti se sa više od 55.000 učesnika, nakon čega slijede polufinalni turniri, finalno takmičenje u Sarajevu te međunarodno finale u Splitu, gdje će se bh.državni predstavnici boriti za titulu najboljih u regiji protiv ekipa iz Hrvatske i Srbije.

Grad Gračanica priključio se Arilju i Rijeci kao regionalni centar otvaranja Plazma Sportskih igara mladih za 2022. godinu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments