fbpx

Ako vlasti ne povećaju penzije, mogući protesti

3 min. za čitanje

Penzioneri u FBiH zahtijevat će od Federalne vlade da se ubrzo iznađu sredstva za povećanje njihovih primanja, u suprotnom, moglo bi doći do masovnih demonstracija, poručio je u izjavi za “Dnevni avaz” Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Legalan način

Prema njegovim riječima, u posljednjih pet godina, odnosno dok su SDA i Stranka za BiH držale federalnu vlast, penzionerima su povećane penzije samo jedanput, i to za pet posto, što je, kaže Omerefendić, više nego mizerno i nedovoljno.

– Tražit ćemo od Vlade FBiH da razmotri mogućnost povećanja penzija. Postojeće penzije su mizerne. One su u posljednjih pet godina povećane za svega pet posto, a troškovi života porasli su za više od 100 posto. Oko 80 posto penzionera u FBiH živi na ivici ekstremnog siromaštva – kaže Omerefendić.

Naglasio je da su mu iz kantonalnih saveza već stigli zahtjevi za izlazak na masovne demonstracije.

– Ja to za sada ne dozvoljavam. Pokušat ću da se na legalan način riješi izuzetno težak položaj penzionera. No, sve ćemo vidjeti. Održat ćemo 5. septembra sastanak sa svim općinskim i kantonalnim savezima, na kojem ćemo razmotriti ove zahtjeve. Naš stav je jasan: ili će biti povećanja penzija ili idemo u masovne proteste – kategoričan je Omerefendić.

Najveći doprinosi

Pojasnio je da se penzijski sistem održava samo zbog toga što su u FBiH mizerno niske penzije i što su visoki doprinosi za penzijsko osiguranje.

– Doprinosi za penzijsko osiguranje najviši su u cijelom svijetu. To nema nigdje. Oni ugnjetavaju radnike. Oni su jedini razlog zbog čega se cijeli penzioni sistem održava – rekao je Omerefendić.

Ne daju 1,4 miliona KM

Omerefendić je istakao da je, prema posljednjem prijedlogu Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, najavljeno da 1,4 miliona KM isplaćenih na ime akontacija penzionisanim vojnicima neće biti vraćeno rebalansom budžeta, kako je obećano.

– Obećali su da će ta sredstva vratiti Zavodu. Ako ta sredstva ne vrate, ugrozit će naše starosne penzije. Zavod se ovakvim prijedlogom dodatno opterećuje. Nije nam jasan taj prijedlog Ministarstva. Umjesto da nam pomažu, oni odmažu – kaže Omerefendić.

 

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments