fbpx

Akcize od pet feninga po litru, kako bi se spasile propale željeznice!?

4 min. za čitanje

Rat u Libiji, nemiri na Bliskom istoku, katastrofa u Japanu, izazvali su ponovni rast cijena goriva na svjetskom tržištu, a sve su prilike da će stanje biti još gore.

To se već odrazilo na BiH, s obzirom na to da je gorivo poskupjelo nekoliko puta u posljednje vrijeme, a vozači strepe svaki put kada pogledaju displeje na benzinskim pumpama, strahujući da su se cijene ponovo promijenile.

Jedino rješenje

Umjesto da se razmišlja o rasterećenju poreznih obaveza na gorivo, kao što se to ovih dana čini u nekim drugim zemljama, u BiH se ponovo aktueliziraju planovi za uvođenje novih nameta, akcize od pet feninga po litru, kako bi se spasile propale entitetske željeznice.

Uvođenje ove akcize bilo je tačka dnevnog reda posljednje sjednice Vlade RS, ali je ona pomjerena za neko naredno zasjedanje. Osim toga, predstavnici “Željeznica FBiH” posljednjih dana nekoliko puta su, putem medija, zavapili da je uvođenje dodatnog poreza jedino rješenje za ovo posrnulo preduzeće.

Ako se zaista provede, bio bi to novi udarac na privredu i standard građana, s obzirom na to da od cijene goriva zavise i cijene mnogih drugih proizvoda, a da država i sada uzima ogroman procent po svakom litru goriva. Primjerice, ako gorivo na pumpi košta 2,2 KM, od toga “istinska cijena”, koja uključuje nabavnu cijenu te troškove i maržu dobavljača, iznosi tek oko 1,3 KM. Ostatak od oko 90 feninga država uzima sebi kroz razne poreze.

Na litar goriva najprije se obračuna “posebni porez na naftne derivate”. Kako nam je rečeno u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, taj porez za dizel, petrolej i lož-ulje iznosi 0,30 KM po litru, za motorni bezolovni benzin 0,35, a za motroni benzin 0,40 KM po litru.

Osim toga, na litar goriva dodaje se akciza od 15 feninga za obnovu i održavanje magistralnih i lokalnih cesta, a nakon toga akciza od deset feninga za gradnju autoputeva. Na sve to obračunava se PDV od 17 posto, što, na primjeru koji smo naveli, iznosi oko 30 feninga po litru.

Raste prihod

Prema podacima koje smo dobili iz UIO, na osnovu posebnog poreza na naftne derivate prošle godine naplaćena su 443 miliona KM. Od putarine od 15 feninga sakupljeno je oko 185 miliona, dok je od akcize za autoputeve prikupljen 121 milion KM.

Tačan podatak o tome koliko je PDV-a naplaćeno na prodaju goriva ne postoji, ali smo izračunali da se radi o iznosu između 300 i 400 miliona maraka. Kada se sve sabere, država je 2010. “ukrala” više od milijardu maraka od poreza na gorivo. Uvođenjem akcize za željeznice, to bi bilo dodatnih šezdesetak miliona KM godišnje.

Apsurd je da, kako cijene goriva rastu, a građani se hvataju za glavu, država zadovoljno trlja ruke, jer samim time raste i prihod koji ostvaruje od PDV-a.

Struktura cijene goriva od 2,2 KM

1,30 KM nabavna cijena, troškovi dobavljača, marža

30-40 feninga posebni porez na naftne derivate

15 feninga akciza za lokalne i magistralne ceste

10 feninga akciza za gradnju autoputeva

30 feninga iznosi porez na dodanu vrijednost

Prihod države od poreza u 2010.

443.000.000 KM posebni porez na naftne derivate

121.000.000 KM posebna akciza za autoputeve

185.000.000 KM posebna akciza za ostale ceste

300-400 miliona KM porez na dodanu vrijednost

60.000.000 KM akciza za željeznice (prijedlog)

 

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ma malo je 5 feninga, ako ne poskupe bar za pola marke onda nisu nikakva vlast. Jer kad vec vladaju nad ovakvim narodom koji suti to trebaju iskoristiti. Naprijed vlada! samo nas guli

SOFIJA – Centar Sofije danas su u potpunosti blokirali demonstranti koji su protestovali zbog poskupljenja goriva u Bugarskoj. U protestu je učestvovalo više hiljada ljudi u putničkim automobilima, koji su zakrčili saobraćaj na glavnim ulicama Sofije.
Protest je izazvan drastičnim poskupljenjem dizela i benzina zbog povećanja cijene sirove nafte.
Automobili su blokirali i benzinske pumpe, kupujući benzin za jedan lev (50 evro centi) i zahtjevali kusur od prodavaca benzina.
Demonstranti zahtjevaju smanjivanje akciza na goriva sa 20 na 12 odsto, kako bi cijena benzina bila niža od jednog eura za litar.
Slični protesti i blokiranje saobraćaja organizovani su u skoro svim većim gradovima Bugarske.

OTPOR STOKO-OTPOR

bice dobar start NIKSICA.Samo gazi,oni su te izabrali.