fbpx

Akcija “HIT” protiv narko dilera

2 min. za čitanje

Realizacija operativne akcije Centra javne bezbjednosti Banja Luka i Uprave kriminalističke policije MUPRS-a, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka, kodnog naziva „Hit“ počela je rano jutros. U akciji učestvuju i kantonalna tužilaštva (Tuzla, Sarajevo, Unsko-sanski kanton), Tužilaštvo Brčko Distrikta, Policija Brčko Distrikta, kantonalni MUP-ovi i Federalna uprava policije. Istovremeno, aktivnosti na realizaciji akcije provode se i na teritoriji Hrvatske, od USKOK-a i MUP-a Republike Hrvatske, potvrđeno je iz MUPRS-a.

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka u saradnji s pripadnicima Uprave kriminalističke policije MUPRS-a u toku 2009. započeli su aktivnosti na pripremanju i prikupljanju informacija o osobama koje su dilerima heroina i marihuane (skank) osiguravale navedene droge za uličnu prodaju za područje koje operativno pokriva CJB Banja Luka. Istovremeno, ove aktivnosti su počeli i pripadnici MUP-a Hrvatske, gdje su radili na identifikaciji dobavljača navedenih droga za više gradova u Hrvatskoj. Početkom 2010. pripadnici CJB Banja Luka u saradnji s UKP-om MUPRS-a, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka, započeli su operativnu akciju s kodnim nazivom „Hit“.

U dosadašnjim aktivnostima izvršeno je oduzimanje: više od tri kilograma heroina, više od kilogram marihuane (skank), više od 90 stabljika indijske konoplje, više od 160 komada tableta ekstazi, tri digitalne vage, više od 2,5 kg eksploziva, više od 9.000 eura za koje se sumnja da potječu iz izvršenja krivičnog djela te veća količina oružja i municije i više pakovanja medicinske droge. Krajem jula 2010., pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka, počele su radnje dokazivanja iz kojih su proistekle aktivnosti na današnjem pretresanju i lišenju slobode osumnjičenih.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments