fbpx

Klijenti “Hypo banke” će biti obeštećeni

3 min. za čitanje

Vijest da austrijska “Hypo Alpe-Adria banka” prodaje banke u pet zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i BiH, najviše je uznemirila skoro 10.000 bh. građana koji se suočavaju s velikim problemima zbog kredita koje su podizali u “Hypo Alpe-Adria banci” u švicarskim francima.

Funkcija razvoja

Posebne probleme imaju velike firme, koje su primorane vraćati basnoslovne rate, neki čak i za 50 posto više nego iz ugovora. Vođa ekspertnog tima koji vodi tužbe protiv “Hypo banke” Marica Glibić za “Avaz” je naglasila da će novi vlasnik preuzeti prava, ali i obaveze od Austrijanaca, te poručuje klijentima da nemaju razloga za brigu.

– Upravo prodajom ove banke neka druga finansijska institucija trebala bi zauzeti aktivno sudjelovanje u privrednom životu BiH. Ovo što se dešavalo u posljednje dvije-tri godine niti je u funkciji razvoja niti u funkciji ozdravljenja “Hypo banke” – kazala je Glibić.

Ona je istakla da se ne može desiti da neko dobije presudu kojom je “Hypo banka” dužna nadoknaditi više naplaćeno, a da kasnije ne budu obeštećeni bez obzira na to ko će biti vlasnik.

– U tom dijelu ne vidim nikakav problem, već u tome što nismo našli sagovornika da se ove stvari koje su problematične riješe ranije – dodala je Glibić.

U ponedjeljak je održano prvo ročište po tužbi jedne sarajevske firme protiv “Hypo banke”, što je izazvalo oduševljenje u Udruženju “Franak”.

Prvo ročište

– Aktuelizirano je u pravom smjeru. Dakle, u relativno kratkom roku mogli bismo imati presudu za koju očekujemo da će biti sudska praksa za sve ostale predmete, jer je, u biti, tužbeni zahtjev isti za sve – dodala je Glibić.

Pojasnila je da bi, nakon ove presude, logično bilo da klijenti i banka sklope dogovor bez obzira na to ko će biti novi vlasnik.

– Nema logike da banka plaća tolike sudske troškove za sve. Međutim, ako se, svejedno, ne postigne dogovor, sud je uvijek tu – kazala je Glibić.

Ona je, također, istakla da postoji plan da na jedno od ročišta u decembru budu pozvani svi oni koji su pokrenuli tužbe kako bi se pokazalo vlastima i institucijama koje bi trebale voditi računa o finansijskom poslovanju banaka u BiH da su ljudi vrlo zainteresirani da se kompletni slučajevi riješe na zakonit način.

Tužbe fizičkih lica

S obzirom na tešku situaciju kompanija koje su podizale kredite u švicarcima, prioritet za tužbe bile su upravo te firme. No, uskoro se očekuju i ročišta za fizička lica.

– Za fizička lica nemamo još nijedno zakazano ročište, ali očekujemo vrlo brzo, jer su već tužbe poslane za odgovor i sudska taksa je plaćena za veliki broj takvih tužbi – istakla je Glibić.

 

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kad su podizani krediti onda se niko nije bunio jer su uslovi bili povoljniji nego da su podizani u eurima, a sad plakanje. Svi koji uzmu pare treba da ih i posteno i vrate bilo to banci ili nekom od koga su pozajmili lovu. Danas ima jako mnobo bezobraznog svijeta pa uzme pare i misli da ne treba vratiti pa se pravi blesav. Banku niko nije zahebao to neka bude svima jasno, a oni imaju ugovore takve da je sve u njihovu korist, a ova jadnica Glibicka sto zavarava svijet je ocigledno prespavala fakultet.