fbpx

ALARM za jezero Modrac i APEL na vlast

3 min. za čitanje

ISTOVREMENO – DOK SE UNIŠTAVA EKUMENA JEZERA MODRAC na što ukazuje prethodni tekst, ISTOVREMENO dok se borimo SPASITI JEZERO MODRAC, ISTOVREMENO dok napredne zemlje svijeta nastoje kontrolisati i spriječiti upotrebu fosilnih goriva tragajući za alternativom u OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE – DOGAĐA NAM SE OVO:

JAVNA RASPRAVA

o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okolišu postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju TE BANOVIĆI – bloka optimalne snage 300 MW investitora RUDNICI MRKOG UGLJA „BANOVIĆI“ d.d. BANOVIĆI Javna rasprava će se održati 29.8.2012. godine u prostorijama Radničkog doma u Banovićima, adresa Alije Izetbegovića br. 30, broj sale 30 sa početkom u 11.00 sati.

IZVOD IZ Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju TE BANOVIĆI – bloka optimalne snage 300 MW investitora RUDNICI MRKOG UGLJA „BANOVIĆI“ d.d. BANOVIĆI – DIO NETEHNIČKOG REZIMEA:
…VODE
Ukupne količine tehničke vode potrebne za termoelektranu zahvatiti će se iz buduće akumulacije «RAMIĆI». Predvinena godišnja potrošnja sirove vode iznosi 3,714 milijuna m3 a maksimalni protok 900 m3/h. Najveći protok će biti ljetnom periodu kod visokih vanjskih temperatura.

U rijeku Draganju ispustit će se samo voda od odmuljivanja rashladnog tornja i pročišćene otpadne vode (276 m3/h), koje će ispunjavati standarde zaštite vode (kvaliteta ispusnih voda odgovara dozvoljeim graničnim vrijenostima) kod ispuštanja u vodotok. Neke vode prije
ispuštanja se moraju neutralizirati u neutralizacijskom bazenu. Zauljene vode se pročišćavaju lokalno u separatorima ulja, onda se odvode tehnološkom kanalizacijom u neutralizacijski bazen i onda u površinske vode.

Uticaje na podzemne i površinske vode uz primjenu mjera za ublažavanje procjenjujeo kao niske…

Činjenica je da rudnik Banovići zagađuje vode nizvodno od Banovića nanoseći ogromnu štetu općinama na kojima rijeke gravitiraju. O tome je ovdje suvišno i govoriti.

Pozivamo ovim putem sve koji imaju kompetentne činjenice za javnu raspravu po pitanju izgradnje termoelektrane u Banovićima ili oko zagađenja rijeke Spreče i jezera Modrac uglenim otpadom iz rudnika Banovići da nam pomognu u realizaciji inicijative Spasiti jezero Modrac. Podatke možete dostavini na FB grupu SPASITI MODRAC ili zajedničkim učešćem u raspravi u Banovićima.

Pozivamo općinske organe da se odazovu na zaštitu jezera Modrac, da daju podršku podršku izgradnji termoelektrane Banovići samo pod uvjetom da sankcioniše posljedice dugogodišnjeg odlaganja otpada u rijeku Spreču i jezero Modrac. Općinske vlasti to mogu učiniti ako zauzmu takav stav – naravno ako se uopće pojave na Javnoj raspravi.

 

(SodaLIVE/Nedim Zejnilović)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Na snazi je Kantonalni Zakon o zaštiti jezera Modrac kojim je sva nadležnost za jezero definisana kao kantonalna, općine koje gravitiraju oko jezera Modrac nemaju nikakve nadležnosti, što je u najmanju ruku suludo. Trba vratiti općinama nadležnosti u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a naravno i sredstva koja umjetha tvorevina zvana Kanton ubire i ko zna kako troši. Za životnu okolicu TK sa općine Lukavac ubere oko 2500000 KM a općini Lukavac vrati sano 200000. Sramota.

jest ono rudnik banovici glavni zagadivac jezera modrac ali nije i jedini,jer ja kako znam oni neproizvode plasticne flase i vrece ili drugo razno smece koje se moze nac u i pored jezera

Po svemu ovome zdnji mjeseci najvise brine se o jezeru modrac portal Soda Live svaa cast za apel al nekom smeta izgleda jezero modrac .Nadam se da ce se jezero spasiti a ovu vlast mogu samo reci da je n…..m !!!sramota
Sve pohvale za soda live ,,,

Camuge!!!

Kako da nam jezero bude cisto a sta ce onda Tuzlaci za Panosko.Sve je to ljepo odradeno na kulturan nacin nasa opstina kad je imala turizam nisu ni znali sta je to a sad nam noz u leda.

ono sto se na slikama vidi je odraz nekulture dijela gradjana;
zagadjena voda jezera je posljedica otpadnih voda rudnika uglja banovici i djurdjevik a isti su pod nadleznosti kantonalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva – treba na nj.adresu uputiti ovaj i slicne clanke;
a ovaj web portal je ispolitiziran za necije ciljeve.
to je kraj price.

Zamolio bih Soda live da ponovo objave fotografije Modračkog jezera ,kao u martu 2011 , ili da pogledate sami pod :
http://www.sodalive.ba/media/foto/jezero-modrac-nekada/
Tada sam 8.03.2011između ostalog rekao slijedeće :
“• Ovo u nam smjestili crveni Tuzlaci – predvođeni Jasminom Imamovićem .
Nema šta nisu radili da proglase Modračku vodu neuslovnu za kupanje , prijetili epidemijama ,istresali noću u Spreču uzvodno od jezera kutije i flaše ( jedno jutro osvanu Jezero pokriveno plastičnim bocama – njihovi novinari čekali boce da dođu da slikaju i objave na TZ medijima ) zabranjivali kupanje sa inspektorima – a sve da bi profitirala Panonika .
I uspješe , preseliše raju iz Modraca na Panaoniku .
I raja im daje glasove – čak i Lukavčani – Prokosovljani , Modračani , …
Naša Opština mora sama riješiti ovaj problem – a to je :
1. Korito stare Spreče betonirati i izolovati kraj Jezera , od strane Bokavićai Kiseljaka ,
2. U njega sprovesti naše kanalizacije iz susjednih MZ , koje gravitiraju oko Jezera ,
3.Jezersku akumulaciju puniti sa Turijom , odnosno Brijesnicom – čije vode su mnogo čišće od Spreče ,
4.Postaviti policijsku patrolu na Galebu , kod Naskove Benzinske ,da u ljetnoj sezoni ,zaustave kamione sa plastičnim bocama – koje Jasmin Imamović pošalje da nam izvrši diverziju ( usput im se najb.mtra )
5. Osnovati firmu – koja će naplaćivati ulaz na plažu i obavljati prateće poslove , zaposliti omladinu .”

Naime , kad bi se ovo uradilo , onda ne bi bio problem ni rad Rudnika . Treba tražiti da Rudnici i Elektroprivreda snose dio troškova , za gore opisano .

E moj dilavere ovo je za psihijatrije sto ti pricas kakav jasmin i kamioni flasa mani se bolan gluposti,za svoje gluposti mi smo krivi i niko drugi,znaci mulj uredu kriv rudnik ali flase pa ljudi iz kola svuda bacaju smece kakav te jasmin snadje i tuzla pogledaj u drugim dijelovima opstine smeca ko u prici