fbpx

“Zbog sigurnosti radnika i remonta filteri će biti povremeno ugašeni”

2 min. za čitanje

Remont će trajati tokom mjeseca juna.

Posljednji remont elektrofilterskog postrojenja u SSL rađen je u avgustu 2010. godine. U periodu od 1-30. juna 2012. godine planirali smo ponovni generalni remont istih. Remont elektrofilterskog postrojenja će se raditi sukcesivno. Za vrijeme remonta jednog od elektrofiltera, dimni plinovi sa oba kotla će biti usmjereni na jedan elektrofilter tako da je moguća povišena emisija čvrstih čestica u atmosferu. Zbog sigurnosti radnika koji će obavljati remontne radove na elektrofilteru, povremeno ćemo, u kraćim vremenskim intervalima, biti primorani u potpunosti isključivati elektrofiltersko postrojenje. Preduzete su sve mjere da potencijalni negativni efekti ovih radova, u toku implementacije projekta, budu svedeni na minimum.

Plansko održavanje elektrofilterskih postrojenja je obaveza SSL-a, kako bi smanjili emisiju čvrstih čestica iz kotlovskih postrojenja u atmosferu, a samim tim i zagađenje okoliša. Na ovaj način, eliminišući rizike kvarova postrojenja, spriječiti će se pojava neželjenih situacija. SSL je do sada u projekte zaštite okoliša izdvojio preko 15 miliona KM. Ulaganja u ekološke projekte su i dalje intenzivna, tako de je samo za remont elektrofilterskog postrojenja za ovu godinu predviđen budžet od oko 450 hiljada KM.

Iako je emisija čvrstih čestica trenutno u granicama propisanim Zakonom o zaštiti zraka, nakon generalnog remonta elektrofiltera očekujemo dodatno smanjenje emisije čvrstih čestica i sigurniji rad postrojenja sa manjim brojem ispada.

SISECAM SODA LUKAVAC

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
18 komentara
Subscribe
Notify of
18 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Lopata prašine na metru kvadratnom. Pogledam prašinu na autu, kad vidim šta mi udišemo stvarno se zabrinem.
Nadam se da će bit bolje!

Dana 1.6.2012. godine tim stručnjaka iz Moskve, koji trenutno rade istraživanja u bazi “Doložaj 89″, otkrili su hemijski element koji će promjeniti svijet.

Naime, element nazvan “Sodicium” sadrži čestice koje povećavaju inteligenciju i utiču na rast muškog spolnog organa, povećavajući ga za čak 5 puta. Ovaj hemijski element takođe liječi i mnoge bolesti: suhi kašalj, triper, rak stopala, povišeni šećer i niski pritisak.

“Kada na jednom malom prostoru imate tri fabrike koje izbacuju različite štetne materije u atmosferu, onda dobijate nešto prosto nevjerovatno – “Sodicium”. Taj element pozitivno utiče na ljudsku inteligenciju, rast spolnih organa i znojenje,” rekao je Dimitrij Serovsky iz moskovskog instituta za krečnjak i vapnenac.

Saznavši za ovo historijski važno otkriće u naš grad se slila svjetska krema, TV ekipe, poznati i nepoznati manekeni i manekenke, vlada Kambodže.

Oduševljeni građani su pravili zabave na ulicama pozdravljajući vlasnike fabrika, koji zajedničkim snagama proizvode magični element.

“Crni dani za grad Lukavac su prošli. Fabrike ponovo rade punom parom i mogu reći da postajemo Svjetski centar,” napisao je na svom Facebook profilu načelnik Općine Lukavac.

Podsjećanja radi, u Lukavcu je već najavljena izgradnja Budističkog hrama te reaktivacija zatvorenog Olimpijskog bazena.

P:S preuzeto sa lukavacajtung.com

Ma samo vi iskljucujte sto zelite navikli smo mi na prasinu i zagadjen zrak nije nam bilo bolje ni kad su filteri bili ukljuceni uostalom nas gradjane niko nista i ne pita tako da ovo obavjestenje nije ni bilo potrebno

Cekaj ba!!

Oni imaju filter?!

Necemo zagađen zrak i kada vršite navodni remont. Remont da, ali uz čisti zrak-nađite način. Nigdje u svijetu remont ne uzorukuje povišenu emisija čvrstih čestica u atmosferu. Mi ne tražimo puno! Samo hoćemo čist zrak.

Nema nista haman od svega, dok se Lukavac ne digne na noge i ne zapali kao Bliski istok posljednjih mjeseci. Kad im bude bilo o glavi, onda ce razmisljati koga oni vuku za nos.
Kako ono pjesnik kaze: “… ko ne slusa pjesmu, slusace oluju…” 😉

sta mislite onda sta mi udisemo,
i kako je nama koji radimo u SSL..

Kakve pobune pricate be da be odrastite lako je pisat po tastauri od kuce krenuvsi od mene prvog al me nasmija naslov pa zar su bili filteri ja zivim blizu koksare pobogu brate dole je non stop razne boje neba ono ni NASA ne zna kakve su smjese al jbg ko sto je vec neko napisao dokle god se svi ne dignemo vako ce bit do tad samo mozemo pisat i nista cinit to nejbolje znamo i svi smo pametni a kurcem ne mrdamo …Dakle hocu reci ko moze garantovat da su bili filteri daj ba Neka sve to tuzlanski kanton je poznat kao industrijsko mjesto neka ljepo je sto firme postoje i ljudi rade al de makar cuvajte tolko kolko okolinu …A kad razmislim mozda su vlasnici i dali lovu al ovi iz SDA potroslli hehe ne znam samo mmogu reci da nam je bog na pomoci ..

Sve to treba utrnut, samo nam čiste have dajte, za havu ćemo kupit svega.

Povremeno? Jel povremeno znaci 24h jer cijeli dan pada EMISIJA CVRSTIH CESTICA? I bas me zanima jesu li granice propisane Zakonom o zastiti zraka i u Turskoj iste kao i u Lukavcu…Vjerujem da jesu…

Ko preživi juni … tek je onda najebo.

Prosli put kad je to radjeno imao sam priliku sresti covjeka koji je radio remont i koji otvoreno kaze da od tih remonta nema nista. Da je to jedno obicno krpljenje i bespotrebno bacanje para. Bitno je da SSL pomene da odvajaju 450 hiljada KM za remont i da su do sada dali milione na zastitu okoline, a na zalost sav taj novac je premazan koruptivnim bojama i namjenjen je da se zacepljaju rupe u ovoj nasoj seljackoj birokratiji.

Bitno da “demokratama” smeta izgradnja IC u Lukavcu. Sto nas truju ko miseve nidje demonstracija, jbg tako nam haman pao grah.
Suti, udisi, gutaj…tek kad odes na Gradinu saznas da ces uskoro saprati usta…

Da li je neko primijetio sinoc povecanu emisiju cvrstih cestica?
Ja sam za pola sata setnje kroz grad od bijele majice dobio crnu plus gratis kosu punu cadji !!!
Pa dokle sve ovako ?!

Treba to srušit do temelja !!!

@Kaciga Jako mudro od tebe

Kad vec udisemo(moramo) ovaj zrak, daj dozvolite bar ovoj omladini iz Lukavca da radi u tim fabrikama, a ne zaposljavate ljude iz drugih opstina ,za to se trebamo boriti …!!

eto prodje mjesec a dim dimi li dimi i dalje..pa dosad bi napravili iz temelja nove filtere a ne remontovali stare..ko sto neko rece samo lazu li lazu..imal igdje kakve inspekcije ili su i oni na “remontu”