Završna primopredaja aktivnosti deminiranja

2 min. za čitanje

japanci

Delegacija japanske ambasade predvođena ambasadorom NJ.E. Hideo Yamazaki, posjetila je danas Općinu Lukavac, kojom prilikom se susrela sa pomoćnicima općinskog načelnika Zuhdijom Hrvatovićem i Amirom Sejdinovićem. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ITF Enhancing Human Security (ITF), BH MAC-a, te načelnik Opštine Petrovo Ozren Petković. Posjeta visokog japanskog zvaničnika uslijedila je zbog završne primopredaje aktivnosti deminiranja u dvije općine, Lukavac i Petrovo, obzirom da je Vlada Japana u 2011.g. preko ITF-a donirala sredstva u iznosu od 350.000 Eura za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja u ove dvije općine, gdje je ukupno očišćena površina od 383.134 m2. 283.713 m2 površine je očišćeno aktivnostima tehničkog izviđanja, a 99.421 m2 aktivnostima deminiranja, u skladu sa BH standardima deminiranja.

Japanski ambasador je izrazio svoje zadovoljstvo ovom posjetom i njenim razlogom – primopredajom aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja na području Općine Lukavac i Petrovo. Nakon što je upoznat sa trenutnim stanjem kada je kontaminiranost minama u pitanju, izrazio je nadu da će Vlada Japana i budućnosti podržavati slične projekte i doprinijeti razvoju lokalne zajednice i razvoju odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

U periodu 2010.-2012.g. zahvaljujući sredstvima Japana putem ITF-a, ukupno je očišćena površina od skoro 1 milion kvadratnih metara u Općinama Gračanica, Lukavac, Petrovo, Velika Kladuša I Bihać. Deminirano je 217.009 m 2, a površina od 775.910 m2 je očišćena aktivnostima tehničkog izviđanja.

Amir Sejdinović, pomoćnik načelnika Općine Lukavac, istakao je značaj projekata deminiranja u dolini rijeke Spreče za pet općina, te da će oni pomoći da život ljudi koji ovdje žive, postane sigurniji, slobodniji i samim tim kvalitetniji. „Važno je da nakon deminiranja Sprečkog polja, možemo započeti sa projektom regulacije korita rijeke Spreče, kako bi to područje bilo zaštićeno od poplava, koje su u prethodnim godinama stvarale velike probleme, tako da rijeka Spreča konačno postane rijeka koja spaja, a ne razdvaja ljude.“

Nakon sastanka, predstavnici japanske ambasade, Općina Lukavac i Petrovo, ITF-a i BH MAC-a, obišli su deminirane lokalilitete u dolini rijeke Spreče.

(SodaLIVE.ba/Općina Lukavac)

Podijeli ovaj članak
2 komentara