Zalihe uglja dovoljne za samo nekoliko dana rada

2. Avgusta 2009.
4 min. za čitanje

direktorgikilaGuntupalli Jagannadham, generalni direktor GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac, danas je uputio otvoreno pismo predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, u kojem je upozorio da je štrajk željezničara u potpunosti ugrozio proizvodnju koksa u ovoj tvornici, i doveo je pred gašenje.

“Nakon pet godina prisustva u Bosni i Hercegovini, naše strpljenje je pri kraju, jer unatoč tome što smo riješili sve naše interne probleme: štrajk koji smo imali u fabrici protekle sedmice, okončanje velike investicije tj. popravke GIKIL-ove Energane, uspješnog povećanja proizvodnje koksa, sada smo primorani da smanjujemo našu proizvodnju zbog štrajka mašinovođa Željeznica Federacije BiH“, stoji između ostaloga u otvorenom pismu direktora Jagannadhama.

On je predstavnicima državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti iznio zahtjev GIKIL-a da se hitno omogući dnevna otprema dva voza koksa prema Luci Ploče, za kupca u Aziji i dva voza dnevno za kupca US Steel u Smederevu. Ove kompanije, također teško pogođene svjetskom ekonomskom krizom, tek su od prije petnaestak dana krenule sa proizvodnjom, a blokada isporuke koksa iz GIKIL-a dovest će i do gašenja njihove proizvodnje. Jagannadham podsjeća da se osam mjeseci čekalo na potpisivanje ugovora za isporuku koksa i sada je iznenadni štrajk mašinovođa ovaj spasonosni ugovor doveo u pitanje, zaprijetivši čak gašenjem tvornice i otpuštanjem 1.100 uposlenika. Da stvar bude još poraznija, značajan procenat u ukupnom transportu Željeznica čini upravo koks iz GIKIL-a, tako da je nejasno zašto željezničari sijeku granu na kojoj stoje. Blokada saobraćaja zaustavila je dopremu uglja i plasman koksa, što je direktno dovelo u pitanje opstanak proizvodnje.

Tokom nedavnog štrajka uposlenika GIKIL-a bili su blokirani ulazi i izlazi, tako da su zalihe uglja za koksovanje dovedene na minimum. Stoga je direktor Jagannadham zatražio da se hitno izuzmu iz štrajka dva međunarodna pravca, jer za samo nekoliko dana proizvodnja koksa će biti obustavljena: „Molimo Vas, nemojte da ljudi u Svijetu imaju sliku o Bosni, kao destinaciji gdje nikakav biznis nije ekonomičan“, zaključio je Jagannadham.

(BMG)

Štrajk željezničara se nastavlja

Predstavnici Sindikata mašinovođa-strojovođa u Federaciji BiH nastavit će generalni štrajk jer s predsjednikom Uprave „Željeznica Federacije BiH“ Narcisom Džumhurom jučer nisu postigli dogovor, s obzirom na to da sastanku nisu prisustvale i ostale osobe ključne za pregovore. Predsjednik Sindikata Vernes Buljugija izjavio je za Onasu da je osnovni uvjet sindikalista bio da, osim Džumhura, sastanku prisustvuje i predsjednik Nadzornog odbora (NO) „Željeznica FBiH“ Pavo Boban i ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović, te da je sastanak ponovno zakazan za danas. Buljugija je ponovio da Sindikat od predsjednika Uprave „Željeznica“ zahtijeva da majska plaća bude odmah isplaćena, junska do 20. avgusta, dok je rok za isplatu materijalnih troškova 25. avgust, a od predsjednika NO tražit će da sistematizacija bude usvojena po hitnom postupku. Štrajk se provodi u svim poslovno- prometnim područjima „Željeznica“ u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću.

(Onasa)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments