fbpx

Zaigrali na bosanskom ćilimu u Maglaju

1 min. za čitanje

Na festivalu je učestvovalo ukupno 9 kulturno umjetničkih društava iz Bugarske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti na festivalu započele su radnim sastankom, a potom su voditelji ansambala imali prijem kod načelnika općine Maglaj gospodina  Mehmeda Mustabašića.

Nakon svečanog defilea  ulicama Maglaja mnogobrojna publika je uživala u raznovrsnim i prelijepim  igrama. Folkloraši KUD-a „Puračić“ su se Maglajskoj publici, ali i ostalim učesnicima festivala  predstavili tradicionalnim „Igrama iz sarajevskog polja“  za šta su nagrađeni gromoglasnim aplauzima i ovacijama. Po običaju organizatora izvršen je i izbor  “Miss festivala” u tradicionalnoj narodnoj nošnji. Ovogodišnju lentu “Miss festivala” u narodnoj nošnji  ponijela je djevojka iz Crne Gore, prva pratilja je djevojka iz Bugojna, dok je za drugu pratilju izabrana članica GFA Maglaj.Po završetku programa upriličeno je druženje učesnika festivala.

Vrelo ljeto za KUD „Puračić“ se nastavlja novim nastupima  tako da će puračaci već u nedjelju 08. Jula zaigrati na smotri u Bukinju, a pred ramazan najavljuju tradicionalnu eko akciju  čišćenja i uređenja šehidskog mezarja „Barice“ u Puračiću.

 

 

 

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Za Maglaj me vezu lijepe uspomene ,a poslije vaseg nastupa
jos ljepse.Hvala Vam!