Zahtjev Vlade TK: Zagađujuće materije pod pojačanim inspekcijskim nadzorom

2 min. za čitanje

Piše:Sadik Sinanović

Vlada Tuzlanskog kantona zatražila je danas od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da resornom kantonalnom ministarstvu omogući stalni pristup podacima mjerenja emisije zagađujućih materija u zrak, a zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u posljednje vrijeme na području TK-a, posebno u gradu Tuzla, te općinama Lukavac i Živinice.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Hasan Fehratović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao je da se ovim zaključkom nastoji uspostaviti brža komunikacija s nadležnim federalnim institucijama da bi i kantonalna vlada imala blagovremenu informaciju te date mjere pripravnosti građanima.

Osim toga, kantonalna vlada zahtijeva od Federalne uprave za inspekcijske poslove da pojača inspekcijski nadzor operatera izvora emisije zagađujućih materija u zrak u vrijeme zimskog perioda, a posebno za vrijeme epizodnih situacija. Od Grada Tuzla i općina Lukavac i Živinice zahtijeva se da ubrzaju procese toplifikacije, te iznađu efikasnije i jeftinije modele priključivanja individualnih stambenih i drugih objekata na sistem daljinskog grijanja.

Pored kantonalne nadležnosti, znatno veću odgovornost i nadležnost na provođenju odgovarajućih mjera ima Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalna uprava za inspekcijske poslove, jer su oni, nadležni za izdavanje okolinskih dozvola za najveće zagađivače na području TK-a, poput rudnika, termoelektrane, kompanija Gikil, Sisecam Soda itd.

Ministar prostornog uređenja, zaštite i okolice TK, na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade između ostalog  naglasio je: “Nadležnost kantonalnog ministarstva je monitoring, odnosno mjerenje kvaliteta zraka i na osnovu vladinog plana interventnih mjera proglašenje određenih epizoda, s obzirom na određeno prekoračenje graničnih vrijednosti zagađujuće materije”

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar