Nikad veći problemi sa vodosnabdijevanjem

10. Septembra 2009.
4 min. za čitanje

vodaKoliko ćemo još da slušamo o problemima vode u našem gradu još se ne zna, ali sudeći po prepucavanjima Općina – JP “RAD” – GIKIL, ne piše nam se dobro.

Iz JP “Rad” i dalje tvrde da je problem abnormalno velika potrošnja pitke vode od strane građana i smanjen dotok sa izvorišta.

Prema saznanjima, vodosnadbijevanje ne bi trebalo biti problem jer proizvođač vode tvrdi da se prema distributeru (JP “RAD”) šalje dovoljna količina tj. 60 litara po sekundi, a u toku ljetnjih dana ona je išla i do 70 litara po sekundi.

U informaciji iz JP “Rad” koja će se pred vijećnicima OV Lukavac naći na narednom zasijedanju stoji:
“JP za komunalne i zanatske usluge “Rad” Lukavac je distributer pitke vode i obrađenu vodu kupuje od proizvođača GIKIL Lukavac, što je regulirano Ugovorom o isporuci vode za 2009. godinu. Preuzeta voda se distribuira u rezervoar Doložaj odakle se šalje u mrežu. JP “Rad” redovno vrši čišćenje i dezinfekciju komora rezervoara, te vrši svakodnevnu kontrolu prisustva hlora u vodi o čemu se vodi evidencija.
Članom 2. pomenutog Ugovora utvrđeno je da se prodavac obavezuje vršiti redovne kontrole kvaliteta vode na izvorištu o čemu će voditi urednu dokumentaciju i kupcu dostavljati izvještaje o kvalieti za protekli mjesec. Isporučena voda u svakom momentu treba zadovoljiti propisane standarde.
I pored više pismenih upozorenja proizvođač vode ne pridržava se ovih odredbi Ugovora, odnosno, ne dostavlja nalaze ovlaštenih ustanova o izvršenoj analizi pitke vode.
U skladu sa važećim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće JP “Rad” Lukavac kao distributer pitke vode preko nadležnih ustanova vrši mjesečno tri hemijske i pet bakterioloških analiza vode. U periodu od 01.0 januara do 31. avgusta 2009. godine od urađene 24 hemijske analize, 12 analiza odgovara i 12 ne odgovara Pravilniku zbog povećanog sadržaja mangana, odnosno nitirita u posljednje dvije analize urađene u avgustu.
Prisustvo nitrita ukazuje na zagađenost vode organskim materijama, dok mangan uzrokuje mutnoću vode i neprijatan ukus. Nakon pojave nitrita u vodi, tražila se i vanredna naliza vode sa filter-stanice i iz gradskog vodovoda. Nalaz vode sa filter-stanice pokazao je povećan sadržaj mangana i nitrita i miris na mulj, što je posljedica lošeg kvaliteta sirove vode sa vodozahvata, kao i neadekvatnog tretmana vode u filterskom postrojenju Modrac.
U periodu od 01. januara do 31. avgusta 2009. godine od ukupno 40 bakterioloških analiza, dvije analize u mjesecu julu nisu odgovarale Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode.
Obaveze koje se tiču distributera vode, ispitivanje kvaliteta vode, monitoring, blagovremeno obavještavanje građana, JP “Rad” u potpunosti izvršava. Takođe vrše povremeno ispiranje cjvovoda, gdje je tehnički izvodljivo, kao i redovno čišćenje i dezinfekciju rezervoara Doložaj. Kao distributer JP “Rad” nema načina da utiče na proizvođača vode. Jedini način je raskid Ugovora, odnosno obustava isporuke vode.
Imajući u vidu zastarjelu tehnologiju obrade vode na filter-stanici kao i potrebu za rekonstrukcijiom dijela vodovodne mreže, rješavanje problema vodosnabdijevanja iz gradskog vodovoda zahtijeva uključivanje nadležnih općinskih struktura.”
A što se tiče naše Općine i pitanja oko izgradnje fabrike pitke vode, načelnik Mujkić je za SodaLIVE nedavno izjavio da on svoj potpis neće dati sve dok ne dobije garancije od JKP “RAD” da može vraćati kredit.
I tako, na nama je dragi sugrađani da plaćamo ovu vodu (ma kakva ona bila), i da se nadamo kako će se ova situacija sa kvalitetom i vodosnadbijevanjem ubrzo riješiti.
(SodaLIVE.ba)
Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Strahota i sramota sto nam naplacuju mulj kao pitku vodu…..

Crkla mi Ves Masina od silnog mulja i kamenja…….

Ti sigurno ne koristiš CALGON 😀 😀

Autore, gdje ti vidis u ovom tekstu prepucavanje na liniji Opcina – Rad – GIKIL ? Rad – GIKIL OK. Ali Opcine nema nigdje sve dok ova vasa (dez)informacija ne prodje vijece.

lukas ti si KRALJ!

OVA STARNICA SVAKIM DANOM SVE VISE LICI NA PREDIZBORNI MITING .
CRVENE NA VLAST PLAVE SA VLASTI . CNE ZEBRE NA PUT UMIJESTO BIJELIH
ZIVIO
ZIVIO
DOLJE
GLASAJTE ZA MENE MENI CE BITI BOLJE

ZA SVE JE KRIVA OZONSKA RUPA I SVEMIRCI

VRATITE NAM TITA , SIROGOJNA I IVU LOLU RIBARA !