Voda sa javne česme Petrak mikrobiološki ispravna! Voda sa Barutnog nije za piće!

Petrak je siguran
4 2.294

Povodom 22.marta Svjetskog dana voda predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK saopštili su da od 25 kontroliranih vodnih izvorišta iz svih općina TK samo su četiri sigurne za piće.

Petrak je siguran
Petrak je siguran

Piše: Mela Tabaković

Od ukupno 25 uzoraka, odgovara voda na području opštine Lukavac sa javne česme „Petrak“, područja opštine Srebrenik „Avdina i Ajišina voda“, opštine Živinice ,,Kovači“ i česma u Obodnici pod nazivom „Marinovići“. Ostala voda sa izvorišta koja smo uzeli ne odgovaraju u pogledu mikrobiološke ispravnosti, rekla je Maida Mujić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Direktorica upozorava da je primarni zagađivač upravo čovjek, napominjući da je u narednom periodu potrebno izvršiti čišćenje samih izvorišta i ponovnu analizu kako bi se ova izvorišta ponovo proglasila upotrebljivim za piće.

Javna česma Barutni Lukavac ne odgovara i nije za piće. Voda ne ispunjava bakteriološku analizu jer sadrži E.coli (Escherichia coli), Enterobacter species.

Prisutnost Escherichia coli u podzemnim vodama obično je indikator fekalne zaraze. Najčešće izaziva infekcije mokraćnog mjehura, najčešće u žena. Također može izazvati meningitis u novorođene djece te razne septikemije i infekcije rana.

Voda sa izvora Petrak je za piće i zbog svog mineralnog sastava spada u prirodne mineralne vode.

Sa kojeg izvora Vi pijete vodu?

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
struja nerko

Koja je ona kravuština

Sinister

sta je sa vodom u Huskicima na raskrsnici.pored prodavnice Han.

king

Sve je super, ali koje su to ostale vode koje nisu za pice, ne mogu reci sve ostale pa ispade samo petrak dobar, sto je nemoguce.. nidje veze vijest

željo

Uh sad će na Petraku biti još veća gužva ili će nadležni iz općine početi naplaćivati vodu…..

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x