Vlada TK: Podrška poslovanju Rudnika krečnjaka Vijenac

3 min. za čitanje

Poslovanje, rad i izazovi s kojim se rudnik krečnjaka „Vijenac“ susreće bile su teme današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i ovog privrednog društva.

„Rudnik krečnjaka je zdrava kompanija i, uz lukavačku Sodu i Fabriku cementa, jedan od uspješnih primjera privatizacije. Vlada s pohvalom gleda na rad ovog privrednog društva i s pažnjom prati njegove planove za proširivanje proizvodnje. U tom smislu do sada smo posebnu pažnju posvećivali procesu deminiranja na području gdje se Rudnik nalazi, a sve kako bi smo stvorili sigurno okruženje za rad oko 120 radnika „Vijenca“, te kreirali prostor za njegov razvoj i širenje“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

U tom smjeru, danas je razgovarano o eventualnoj pomoći Vlade Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju korištenje povlastice oslobađanja plaćanja dijela putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnom procesu.

Kako je istaknuo direktor Rudnika Gökhan Dogan, mnogi rudnici i u Federaciji BiH i u entitetu Republika Srpska koriste ovu povlasticu, koja ima značajan utjecaj na poslovanje privrednih društava, dok se ovom rudniku osporava pravo na ovaj benefit.

„Mi tražimo jednakost svih privrednih subjekata pred zakonom, jer nije logično, da plaćamo putarine na dizel koji koriste mašine koje uopće ne izlaze na ceste“, rekao je direktor Dogan.

Premijer Gutić i ministar Mićanović su se složili sa predstavnicima Rudnika, te izrazili podršku opravdanosti njihovog zahtjeva, ali i istaknuli da je pitanje akciza na gorivo nadležnost državnog nivoa vlasti i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ipak, obzirom da je Vlada i do sada pokazivala posebnu osjetljivost na probleme privrednih subjekata i tražila modalitete za pomoć, danas je dogovoreno da će u narednom periodu i Kantonalna vlada svojim Zaključkom, kojeg će uputiti svim nadležnim institucijama, podržati ovaj zahtjev i inicijativu Rudnika krečnjaka „Vijenac“, te time i institucionalno pružiti pomoć ovom privrednom društvu.

Uz zahvalnost Rudnika za iskazanu spremnost Vlade TK da se uključi i pomogne u rješavanju ovog pitanja, premijer Gutić se danas i lično zahvalio direktoru za razumijevanje i ustupanje na korištenje žičare na jezeru Modrac za potrebe izvođenja jednog od scenarija NATO vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom „BOSNA I HERCEGOVINA 2017.”

 

(rtvtk)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments