Vlada TK podnijela tužbu protiv općine Lukavac

2 min. za čitanje

opstinaOd 2004. do početka 2009. godine Vlada Tuzlanskog kantona općini Lukavac dodijelila je oko milion i 620 hiljada maraka za razvoj te izgradnju ekološke deponije.

Kao što je već poznato Općinsko vijeće Lukavac nije odobrilo izgradnju te je veliki dio novčanih sredstava nestao. Iz tog razloga Ministarstvo za prostorno uređnje i zaštitu oklice Tuzlanskog kantona koje vodi kompletan projeka, izvršilo je uvid u dokumentaciju te utvrdilo da u istim ima mnogo nepravilnosti, a zatim odlučilo podnijeti tužbu protiv općine Lukavac.

Konkretan tužbeni zahtjev prema Lukavcu odnosi se na iznos od 835 412, 75 KM, sva dokumetacija je prikupljena i dostavljena je Kantonalnom pravobranilaštvu te imamo informaciju da je tužba napravljena i upućena prema Sudu, istakla je Jadranka Miraščić, ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK.

Nekoliko puta se pokušalo razgovarati sa čelnim ljudima Lukavca kako bi se ovaj problem riješio na primjereniji način, međutim u tome se nije uspjelo. Kada je u pitanju ovaj problem te način na koji će općina Lukavac odreagovati nastojali smo kontaktirati i načelnika Dževada Mujkića.Kako nam je rečeno načelnik se trenutno nalazi na godišnjem odmoru kao i njegovi pomoćnici, dok iz Službe za odnose s javnošču nisu kompetentni da govore o ovom problemu.

(RTV Slon)

Nakon što se kompetentne osobe vrate na radno mjesto, mi ćemo se zaputiti u opštinu kako bi dobili i njihov komentar na ovaj problem.

(SodaLIVE)


Diskutovati na ovu temu možete i na SodaFORUM-u

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nacelnik na godisnjem odmoru,njegovi pomocnici takodje!
Ostatak nije kompetentan?

Bez rijeci sam ,ako je to stvarno tako!

Magic

Na kraju ce biti slogan iz reklame od prije rata:” Za sve je kriva Krivaja”.Za uzrok ne izgradnje deponije oni su “proizveli narod” i epilog se nazire u smislu:”Mi smo bili spremni za realizaciju projekta deponije,medjutim,gradjani naselja Huskici su sprijecili izgradnju iste”.Pare smo iskoristili za predizborno asfaltiranje svega i svacega i sto treba i ne treba.

Ma i nebi me cudilo da iz tz hoce da sta ogule para od nas. Vidjecemo kako ce zavrsit ovo

Al nek nije deponija ovdje pa taman da se i mora isplatit milion KM

u zatvor tamo im je mjesto 🙂

Ako je informacija koju ja imam tacna … ja podrzavam Dzevada Mujkica.

Novac za deponiju je je ta ista ministrica trosila za izgradnju nekih prilaznih puteva bez ikakvog odobrenja opstine. Opstina tj OV nikada nije dalo dozvolu za izgradnju.

Prvo su poceli preko Huskica pa kada nije islo onda su gradili put od Srebrenika pa i to propalo.

Izgleda da su finasijeri zatrazili od ministrice da polozi racun a ona pare potrosila.

Tu “EKO djuretaru” ako je tako dobra neka gradi Tuzla na svojoj opstini. Ja predlazem kod slanih jezera … imat ce jos jednu atrakciju. Svi bacaju smece a ono mirise.

Jezero Modrac su unistili jer je zagadjeno tj lukavacko … a slana jezera pune jezerskom vodom i kazu jos da je ljekovita.

Uhhh iznervira se dzaba 🙁

Lukavac je veoma zagaden i bez “ekoloske deponije”. Spreca, jezero Modrac, Sprecanska Polja, Jala, okolno zemljiste, vazduh…itd, sve je zagadeno zarad kratkorocnog ostvarivanja profita kroz industrijske kapacitete mada se dugorocno pravi kud ikamo veca steta. Lukavac je jedini grad u BiH koji na samo 500m od samog centra ima dvije velike fabrike (SODASO i Cementaru).

Jezero Modrac je moglo kroz turisticke kapacitete i kroz uzgoj ribe da obezbijedi zaposlenje za dosta mladih ljudi i napravi veliki profit. Ali izgleda da je nekom u interesu da idemo po tim raznim slanim jezerima, Bistarackim i ovakvim i onakvim da placamo 3KM ulaz i 3 KM parking da bi oni da napune svoje dzepove. S druge strane industrija nije spremna da preuzme odgovornost za stetu koju cini okolini, vlast suti iz svojih licnih interesa….tako da citava zajednica gubi bitku. Jos malo pa malo ce ko htjeti zivjeti u Lukavcu od prevelikog zagadenja ili praviti vikendicu na jezeru Modrac jer ono vise lici na jednu smrdljivu baru nego na jezero.

Federacija/prije SR BiH tj Jugoslavija i Opstina Tuzla zaradjuju milione maraka na racun Jezera Modrac a od toga opstina ima nekih 80-100 hiljada maraka. Kada se to pomnozi sa godinama postojanja jezera, to su ogromni novci koji smo mi dali nekome …. Ovo su informacije iz 2004. godine tako da neznam a mislim da se nista i nije promijenilo.

Isto tako od iskopavanja uglja, sjece suma odnosno unistavanja zemljista opstina Lukavac ima nekih mizernih par hiljada maraka odstete.

Smijesna je cinjenica da je preduzece Spreca koje upravlja jezerom Modrac Tuzlansko a jezero vecinsko lukavacko je smijesno.

Ja znam da je nacelnik prije Dzevada pokreno inicijativu da se ove stvari dovedu u bolji plozaj po opstinu Lukavac ali … naisao je ogroman otpor … a sto je najgore lukavcani koji su radili po drzavnim institucijama su okrenuli ledja.

I ja podrzavam izgradnju kantonalne deponije na podrucju panonskih bara, nek je fino srede i naprave par fontana okolo, ionako se u tz pare trose samo na fontane

adbanner