[VIDEO] SRAMOTA: Centralno spomen obilježje se navečer pretvara u “light show”

2 min. za čitanje
Foto: YouTube
Foto: YouTube

Iza improviziranih najlonskih zastora odigravala se predstava za građanstvo, a ko zna koliko novaca nas je sve skupa koštala. Jedva smo čekali da vidimo šta se to toliko sprema. Često je zastor cijepan prstićima radoznale djece, a bome i odraslih lukavčana.

Šta li smo samo očekivali?! Park je preuređen i lijep je. Spomen obilježje, doduše nedovršeno, smo imali priliku vidjeti i gledati još od proljeća. Centralni dio, ovog novog spomen obilježja, otkriveno je povodom svečanog programa obilježavanja Dana općine. I bilo je onako kako to inače biva: dođoše svi “bitni”, kravatirani, uslikaše se, proučiše fatihu/odaše počast minutom šutnje i odoše.

Za njima odoše kamere i fotoaparati, a osta ono najvažnije. Ostale su majke, nane, očevi, braća i djeca onih koji se boriše za ove gore “bitne” i kravatirane, a sa njima i za nas, jednom, davno… Cijela šarada oko spomen obilježja, a zašto šarada objasnićemo ispod, negira onu narodnu “svakog čuda tri dana dosta”, ovo ne opsta ni dva.

Već prvu večer prolaznici su mogli vidjeti da imena onih koji su pali za ovu napaćenu zemlju ne svijetle gordo i ponosno, već trepere (simbolično zelene boje) sramno zbog onih, koji ni zastavu vlastite domovine ne znaju postaviti kako treba.

NIK_2628

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
34 komentara