fbpx

Veliki pomor ribe u rijeci Spreči, katastrofa prijeti i jezeru Modrac

1 min. za čitanje

Oni su, naime, prvo osjetili nesnosan smrad, a potom su primijetili uginule ribe koje plutaju vodom. Rijeka, kako tvrde, bila izrazito mutna i na njoj je bila primijetna pjena.

Prema nepotvrđenim informacijama, najvjerovatniji uzrok je farma krava koja se nalazi na općini Kalesija, jer  uzvodno od farme, rijekom Sprečom nije primijećena uginula riba, a i voda je bistra.

Niko od odgovornih nije mogao dati potvrđene informacije o visini nastale štete. Članovi živiničkog udruženja ribara „Mrena“ obišli su obalu Spreče i vadili uginulu ribu na površinu. Više informacija i pravi uzrok uginule ribe bit će poznat u utorak.

S obzirom da se Spreča ulijeva u Modrac, prijeti opasnost od pomra ribe i u obom jezeru  u kojem je nedavno obogaćen ribni fond.

(SodaLIVE.ba/Avaz.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pa tako je to kad zivimo u ovakvoj drzavi i tek ce se politicari sjetit da prociste sprecu i jezero modrac kad vec bude kasno kad sve ribe pomru u njima

Navode da je moguci uzrok zagađenje od strane Kalesije,a niko nece da spominje RUDNIK MRKOG UGLJA Banovici kako u zadnjem periodu učestalo ispusta “JALOVINU” iz rudnika u rijeku TURIJU,sto su se mogli uvjeriti i mnogi posjetioci ovog mjesta za vrijeme praznika 1 Maj…
Zalosno je sta se radi od onakve turisticke atrakcije,a da niko nista nepreduzima kao ni u mnogim ostalim situacijama.