fbpx

Vakcine protiv sezonske gripe stigle u lukavački Dom zdravlja

2 min. za čitanje

Influenca (gripa) može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, a kod osoba sa oslabljenom otpornošcu, hroničnim bolesnicima, te posebno kod starijih osoba, može izazvati teže posljedice. Prema tome, posebno se preporučuje vakcinacija osoba starije životne dobi sa pratećim hroničnim bolestima.

Ove godine Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona nabavio je 10.000 doza vakcina protiv sezonske gripe. Novčana sredstva za nabavku vakcina osigurao je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona a kako saznajemo od šefice Higijensko epidemiološke službe Rabije Begić vakcine su dostavljene i u Dom zdravlja Lukavac.

“Vakcinacija je najjeftinija i najekonomočnija mjera u suzbijanju zaraznih bolesti, u ovom slučaju gripe. Čovječanstvo je do sada bilo suočeno sa nekoliko pandemija gripe koje su uzele stravičan danak u broju umrlih ljudi. Da bi spriječili i umanjili tako pogubne efekte epidemija i pandemija poduzimamo ozbiljne korake, iako je jedan od načina zaštite od gripe redovna vakcinacija i sami puno toga možemo uraditi po pitanju jačanja imuniteta našeg organizma.

Kada su i pitanju vakcine protiv gripe svake godine razvija se cjepivo koje je prilagođeno virusu a koji je aktuelan tokom svake nove sezone gripe, čime se između ostalog spriječava mogućnost epidemije Zaštita nakon cijepljenja traje 6 mjeseci i vakcina nije 100%-tno efikasna. Ali, za odrasle zdrave osobe efikasnost vakcine, odnosno sprječavanje oboljenja iznosi više od 80% a za starije osobe više od 60% pri čemu vakcinisane osobe koje obole od gripe osjećaju posljedice u dosta manjem obimu u odnosu na obim u kojem ih osjećaju nevakcinisane osobe.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments