fbpx

Uspješan nastavak aktivnosti na obnavljanju ribljeg fonda jezera „Modrac“

2 min. za čitanje

Tako je riblji fond najvećeg akumulacionog jezera u Bosni i Hercegovini obogaćen za više od 600 kilograma mlađi šarana. Ovo je već četvrta godina uzastopno kako GIKIL u okviru svog programa korporativne
društvene odgovornosti planira i izdvaja značajna sredstva, te u saradnji sa Općinom Lukavac i sportsko ribolovnim organizacijama realizira ovaj projekat s ciljem očuvanja, zaštite i doprinosa u obnovi ribljeg fonda u ribolovnim vodama jezera „Modrac“. U dogovoru sa Poljoprivrednim fakultetom iz Sarajeva, odlučeno je da je jezeru „Modrac“ najpotrebnija mlađ šarana, jer je dugogodišnjim krivolovom ova vrsta gotovo iščezla.

„Svjesni smo problema s nedovoljnim prirodnim priraštajem ribe, kao i ilegalnim ribolovom. I jako cijenimo sve aktivnosti koje Sportsko ribolovno društvo „Smuđ“ Lukavac i Sportsko ribolovna zajednica jezera Modrac provodi u cilju zaštite i očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u ribolovnim vodama Lukavca, Tuzle i Živinica, kao i mjera s ciljem rješavanja problema nezakonitog ribolova. Ali također cijenimo i sve aktivnosti organizacija i institucija koje rade na promociji sporta, podizanju javne svijesti o čvrstom otpadu, zaštiti okoliša i promociji turizma kako na jezeru „Modrac“ tako i na području čitavog Tuzlanskog kantona“, rekao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.
Da je riba u jezeru Modrac u kontinuiranoj opasnosti od nelegalnog ribolova potvrdio nam je i Amir Murgić, član Upravnog odbora Sportsko ribolovnog društva „Smuđ“ Lukavac.

„I ove godine smo jako sretni, kao uostalom i prethodne tri, jer vidimo da u zaštiti i obnovi ribljeg fonda našeg jezera nismo sami. Kompanija GIKIL i Općina Lukavac ovim postupkompokazuju volju za zajedničkim očuvanjem naših prirodnih bogastava, što nam daje veliki podstrek za dalji rad i brigu o našim vodama i životinjskom svijetu u njoj“, rekao je Murgić.

 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

neka ste rekli,sad ce biti drmaturgija sa mrezama

a pored mrezara sutra ribari sa “jupol” kantama i pecaljkama k'o i do sada od tih 600kg prezivit ce njih 20… jadno …