fbpx

Uskoro obilježavanje lokacija ugroženih minama

1 min. za čitanje
Ilustracija

Projekat, koji je u nekim općinama već završen, finansiran je od strane UNICEF-a i ima za cilj da se stanovništvo upozori na opasnost od mina i što hitnije označe mjesta u mjesnim zajednicama koja su najugroženija. Prema riječima Svjetlane Pavlović, direktorice NVO „Posavina bez mina“, Općina Lukavac je sedma po redu u kojoj se ovaj projekat planira implementirati, te da će se na najugroženijim lokacijama postaviti bilbordi, na kojima će na karti Općine Lukavac, biti istaknuti nivoi ugroženosti od mina.

Nedžad Kukuruzović, predstavnik „BH MAC“-a istakao je podatak da je na lukavačkoj općini 16 ugroženih zajednica na 13,7 km2 ugrožene površine, te da se projekat sa čijom će se implementacijom krenuti ubrzo nakon što „BH MAC“ uradi izvedbeni projekat, sastoji od aktivnosti upozoravanja na postojanje mina, trajnog obilježavanja miniranih površina, postavljanja bilborda na 8 najugroženijim mjesta, te medijska prezentacija sa ciljem informisanja što većeg broja ljudi, naročito školske djece, lovaca, ribolovaca, planinara.

Projekat, koji bi se trebao okončati do kraja ove godine, obuhvatiće najugroženija područja Orahovice, Jarušaka, Turije, Milinog sela, Devetaka i Sižja.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ma kakvo oznacavanje tek sad???
Jednom prilikom,u naselju Ivkovina,Turija,pronasao sam NUS te otisao u Pu Lukavac da isto prijavim.
Nisam znao dal da se smijem il da zalim.
Odveo sam lika iz CZ na mjesto pronalaska NUS-a,koji nije smio ni uci u sumu da podrucje bar trakom oznaci.Vec na ulazu samo zakucao tablu,OPREZ?!!
I dan danas znam dje se to tacno nalazi,ali vise nema ni table,niti ikakve oznake.cisto sumnjam i da je uklonjeno.

Odvedi punicu u tu šumu da bere gljive i naruči joj pjesmu : ” Učini bar jedan pogrešan korak ..”

Ma meni nije do toga jos doslo.ali ukoliko ima zainteresovanih,nema problema,vodim njihovu punicu na lice mjesta,besplatno naravno 😛