USKORO: Javno objavljivanje dužnika za komunalije sa općine Lukavac

9. Septembra 2013.
3 min. za čitanje

grejnasezona-300x200Komunalno preduzeće u ovom trenutku potražuje 7 932 217 KM što je neslavan rekord, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da se stepen naplativosti ne povećava. Za pravna lica naplativost je manja od 50%, dok za fizička lica varira od 70% do 75%. Na spisku dužnika najzastupljenije su javne ustanove i servisi građana, odnosno prostori u kojima se vrše: edukacija, liječenje, obavljaju kulturne i sportske aktivnosti, izdaju potvrde i uvjerenja, rješavaju sporovi. Dakle sve od čega zavisi funkcionisanje lokalne zajednice i kvalitet života građana općine Lukavac. Na spiskovima su i vlasnici stanova, neki iz kategorije socijalno ugroženih, ali i neki dobro situirani građani među kojima ima: biznismena, direktora, javnih službenika i političara…

Menadžment preduzeća posljednjih godina ulaže nevjerovatne napore da se situacija promijeni na bolje no sami u tome teško uspijevaju. Sudovi su prebukirani i parnice traju godinama, administracija je spora i neefikasna, sistem snabdijevanja bez mogućnosti otpajanja je zastario. To su samo neki od problema sa kojima se suočavaju kada pokušaju sankcionisati nekog dužnika. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je svijest dužnika na vrlo niskom nivou i da su radi lične koristi spremni ugroziti kvalitet života svojih porodica, komšija i svih drugih građana ove općine. U svojoj bahatosti zaboravljaju da je J.P.“Rad“ preduzeće u službi građana i da oni za nas obavljaju poslove čišćenja, distribucije vode i toplotne pare. Bez njih ne postoji urbani način života.

Tokom dva ljetnja mjeseca komercijalni računi preduzeća bili su blokirani zbog duga koje „Rad“ ima po osnovu doprinosa i poreza, od kojih je većinu aktuelni menadžment naslijedio iz prethodnog perioda. Mnogi dugovi su sanirani, ali je Porezna uprava FBiH račune blokirala zbog duga koji je četiri puta manji od spomenutih potraživanja. Tu su blokadu osjetili uposlenici koji nisu primali plate, ali ne i građani među kojima i već spomenute neplatiše. Njima su zahvaljujući naporima ovog kolektiva sve usluge pružane na vrijeme i bez umanjenja kvalitete.

Dok oni koji nisu spojeni na sistem gradskog grijanja investiraju u nabavku uglja i drva, vlasnici stanova i prostora samo očekuju trenutak kada će njihovi radijatori postati topli. No ukoliko ne investiraju u račune iz prethodnih sezona oni će ostati hladni. Početak naredne grejne sezone je upitan i ona neće početi na vrijeme ukoliko se ne plate dugovanja iz prethodnih. Spiskovi sa dužnicima krajem septembra bit će postavljeni po ulazima zgrada, a ukoliko i to ne urodi plodom bit će objavljeni putem lokalnih medija.

Sada je na potezu i lokalna izvršna i zakonodavna vlast koja se mora uključiti u rješavanje ovog problema. Koliko će to ozbiljno shvatiti pokazat će naredna sjednica Općinskog Vijeća koje će razmatrati Program mjera revitalizacije Javnog preduzeća za zanatske i komunalne usluge „Rad“ Lukavac. Oči građana sada su uprte u njih.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
10 komentara
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa i trebaju ih objavljivati javno,tuziti i prinudno oduzimati svu pokretnu i ne pokretnu imovinu.Kad su znali potrositi neka i plate.Ljudi u komunalnom nemaju platu 2 mjeseca a mnogi se “građani” dužnici po Lukavcu šepure sa skupim vozilima….aaa nemaaa se 7.90KM za smece i 15ak maraka za vodu.

Eh i taj RAD sere dozvolite da ugradimo mjerace ( kalorimetre) kolko potrosim tolko platim i bit ce sve u redu.A ne ovako nekad me u toku mjeseca nema po 7 ili vise dana a ja moram platit isti iznos novca kao i onaj sto se grije 24 sata znaci nigdje veze.Zasad uredno placam al kontam kad vidim ostale da i ja odustanem.

SDA najveci duznik!!! Seljacine koje neznaju sta je grijanje… loze u elektricni…. Mars na selo….!!!!

Pa šta kad se objavi lista? Mislite li da će ih uvo zabolet? Pa oni su započeli rat, vodili ga, ubijali ljude, kreirali mržnju, a da im nešto znači što će biti objavljeni. Pa to oni smatraju kao ličnu promidžbu u društvu ogrezlom u korupciji, mržnji i zlu. E hoće im se naškodit! Eto počele su im kapat suze nizguznice.

prijetnja objavljivanjem liste dužnika od strane Komunalnog je očito šuplja priča koja se papagajski ponavlja i ove godine. Ako smijete objavite je ili šutite jer time iritirate pošten svijet koji uredno plaća. Narod neinteresuju problemi komunalnog, a oni koji nisu sposobni vodit firmu i nositi se sa problemima nisu se trebali ni prihvatat…..

Ne pustat grijanje dok se zadnja marka ne oduzi.Svi imaju dovoljno za rostilja i pive a za grijanje,smece i vodu ne.Spoit komunaliju sa racunom za struju pa kad si duzan iskljucit struju,o tome treba diskutovat vijecnici,sve bi se naplatilo za mjesec dana.A ovi po kancelarijama,kancelariski pacovi,neka se porezu i plate svoj dug,trose koko hoce ko narod placa.Svako je duzan da za svoje radno mjesto placa komunalije,pa i rudarima se sve odbije pa na kraju sta ostane to i dobiju.Cuj izdaje potvrde,plata1200km a duzan za komunalije,koji krkanluk.

Svake godine iste izjave pred grejnu sezonu, ko oni ce nekom zaprijetit, pa glavne neplatise su vam javne ustanove nemozete ima nista,iskljucite njih Policija,Posta,Razni biroi i politicke prostorije,samo znate obicnom narodu zaprijetit,ako Direktor nije sposoban nek da ostavku valjda se nade neko ko ce rijesit.Svake godine isto laprdate iskljucite dok se jos nije nagomilalo bit ce i 10 miliona dok vi nesto pametno skontate.

Pa sada kad vidim da se nemora placati zasto bih i ja onda placao. Cuj biznismeni,direktori,politicari neplaca pa sta su oni bolji od mene.Svi ili niko a prvo udari na nacelnika objavi njegovu listu koliko je duzan.Izlistaj sve redom, ko je duzan, koliko i ko je uredan platisa. Sve imenom i prezimenom.A i sud treba sve ove slucajeve po kratkom postupku da rjesava, navodim primjer prvo da se plati a kasnije ko ima kavih zalbi nek se zali. Samo kod nas se vuku sudski postupci godinama. Imas dug nemozes izvaditi dokumente,registrovati auto… ima hiljadu nacina da se stane na kraj ovim neplatisama.

Spiskovi su objavljivani i prošle godine i imali su efekta, zgrade su isključivane i bilo je efekta…ono što potrošiš moraš platiti kome to nije jasno ne razumijem a po radu komunalnog preduzeća pljuju upravo oni koji su najveći dužnici sramota,a vama je pametnije da kada izađu spiskovi pitate one koje vidite zašto nisu platili najlakše je pljuvati po komunalnom

Treba spiskove objaviti na SL, dužnici poskidaju spiskove sa zgrada odmah nakon postavljanja.