UG “Mali svijet”: Održana radionica o autizmu

4. Novembra 2013.
3 min. za čitanje

radionica

Odgoj djece iziskuje mnogo truda, odricanja, zalaganja, a više od duplog traže autistična djeca, zbog čega je u prostorijama Udruženja djece sa posebnim potrebama „Mali svijet“ Lukavac održana radionica za roditelje čiji je cilj poboljšati komunikaciju sa autističnom djecom, prevenirati nepoželjne oblike u njihovom ponašanju i poboljšati brigu o sebi, a upravo zbog navedenih razloga u odgoju djece sa ovim poremećajem. Radionica se održala u okviru projekta „Unapređenje kompetencija djece u autističnom spektru“ kojeg finansira EU i dio je UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije“, odnosno LOD-a III. „Dakle, cilj radionice je potaknuti djecu na komunikaciju u porodici i okruženju kako bi prevenirali te neželjene oblike ponašanja kod djece koja su itekako prisutna i, govoreći o roditeljima, poboljšati brigu o sebi s obzirom da su kod djece u autističnom spektru ponašanja veoma deficitarna zbog čega oni moraju uložiti mnogo više truda“, kazala je moderatorica radionice profesorica Nevzeta Salihović iz Udruženja „Mali svijet“.

„Mali svijet“ donosi velike promjene u živote autistične djece i njihovih roditelja. Budi im nadu da pored djece mogu voditi brigu o sebi i živjeti normalnim životom koji nas ionako uvijek iskušava nekom poteškoćom i svakodnevno ispituje kako ćemo se nositi s tim. Upravo zbog tih promjena, Dževida Sulejmanović, magistra nauka i predavač na ovoj radionici, smatra da „Mali svijet“ treba preimenovati u „Veliki“, jer i ovom prilikom roditeljima su dali nadu, uputili ih i pokušali bar dio znanja prenijeti na njih da bi našli odgovor na pitanje – kako se nositi sa autizmom?

radionica 2

Pored magistre Sulejmanović, predavanje su održale i stručnjakinje iz oblasti, Selma Hasanbašić i Dijana Petković , na temu „Unapređenje komunikacije, sprečavanje nepoželjnih oblika ponašanja i poboljšanje brige o sebi kod djece u autističnom spektru“.

Roditelji su imali priliku razmijeniti iskustva, čuti koji su to koraci u rješavanju problema neadekvatnog ponašanja, neuspješne komunikacije i zanemarivanja sebe. Jedan od osnovnih savjeta kako bi se održalo samopouzdanje i nada roditelja je cijeniti mala postignuća koja dijete učini. To je zapravo i cilj ovog „Malog svijeta“, ostati održiv i graditi ljepši svijet u kom će živjeti neki drugi mališani. Istim razlogom, ali u okviru projekta In fondacije Udruženje najavljuje i dvodnevni seminar u decembru ove godine a predviđena tema je „Rano otkrivanje, dijagnostika i tretman kod djece u autističnom spektru“, na kojem se, prema riječima profesorice Salihović, očekuje veliki broj učesnika uključujući prosvjetne radnike, stručnjake koji se bave rehabilitacijom i tretmanom djece u autističnom spektru, te stručnjaka iz medicine i logopedije.

U Udruženju je trenutno pedesetero djece od toga dvadesetosam iz autističnog spektra sa kojima logopedi svakodnevno rade i ulažu napore kako bi se ta djeca socijalizovala i postigla ono zbog čega su tu – razviti komunikacijske sposobnosti i ponašati se u skladu sa stavovima društvene sredine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments