fbpx

U toku provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora na području Federacije BiH

3 min. za čitanje

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom siva ekonomija, Federalna uprava za inspekcijske poslove od 3. oktobra 2022. provodi drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2022.

U skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u FBiH za period oktobar-decembar 2022.”, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su od 3. do 14. oktobra 2022. izvršili 641 pojačani inspekcijski nadzor i 17 kontrolnih nadzora, u okviru kojih su evidentirani prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 276 prekršajnih naloga u iznosu 472.080 KM.

Evidentiran je iznos od 26.023,18 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te izrečeno 15 rješenja o privremenoj zabrani rada licima i subjektima koji su poslovali bez odgovarajuće dokumentacije.

Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdata su 52 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionisani ukoliko iste blagovremeno otklone. U saradnji s kantonalnim inspekcijama rada, kontrolisan je i 41 radnik, a zatečena su dva radnika ‘na crno’.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, kontrola cijena po osnovu odluka Vlade FBiH, korištenje autorskih prava, upravljanje elektronskim otpadom, upotreba kesa tregerica, te nadzor nad robnim rezervama FBiH.

U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, utvrđeno je da svaki od 287 kontrolisanih subjekata posjeduje fiskalnu kasu, dok 64 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune, zbog čega će biti prekršajno sankcionisani.

Iz FUZIP-a podsjećaju da su kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH, a kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za pravno lice – obveznika, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnika.Pojačani nadzori će trajati do 24. decembra 2022., a Federalni tržišni inspektorat će nastaviti inspekcijski nadzor i za vrijeme novogodišnjih praznika.

– Apelujemo na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Molimo građane da uočene nepravilnosti u radu privrednih subjekata prijave na sljedeće kontakte FUZIP: telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo – saopćeno je iz FUZIP-a.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments