U općini Lukavac zasijano 7.192 ha

2 min. za čitanje

poljoprivredaPrema Izvještaju resornog ministarstva o realizaciji proljetne sjetve u 2013. godini za područje TK ista je planirana na nešto više od 49.500 , a realizovana je na površini od nepunih 48.000 ha. Najveće površine, odnosno 66,67% od ukupno ostvarene proljetne sjetve, zasijane su kukuruzom za zrno i za silažu. Od industrijskog bilja na području Tuzlanskog kantona zasijano je 454 ha, a na 11.242 ha je zasađeno povrće. U okviru grupe povrtnih kultura najveća površina zasađena je krompirom 6.722 ha. Ostvarenje sadnje ove kulture je 95,04% u odnosu na planirane površine, a sve ostale povrtne kulture zasijane su na 4.520 ha. U 2013. godini je došlo do povećanja sjetvenih površina u općinama Banovići, Čelić, Kalesija, Kladanj, Srebrenik, Lukavac.

Na području naše Općine po pitanju proljetne sjetve od planiranih 7.197 ostvareno je 7.192 hektra, kazao je Muhamed Kovačević, Stručni savjetnik za poslove poljoprivrede u Općini Lukavac.

Poljoprivredna proizvodnja jedna je od djelatnosti kod koje je nesigurnost poslovnog uspjeha najizraženija. Poljoprivreda zahtjeva od preduzetnika poznavanje i suočavanje sa brojnim izvorima rizika kao i preventivno djelovanje da bi se unaprijed ublažile posljedice eventualnih nepoželjnih događaja tokom poslovne godine. Međutim poljoprivrednici su suočeni i sa faktorima na koje nemogu uticati kao što su vremenske prilike.

Značajno je istaći da nema oscilacija kada su u pitanju sjetvene površine poljoprivrednih kultura u proljetnoj sjetvi i one se kreću iz godine u godinu na ustaljenom nivou. Međutim udio pojedinih poljoprivrednih kultura u sjetvenoj strukturi se mijenja tako da značajnije površine zauzima silažni kukuruz i druge krmne kulture. Razlog povećanja sjetvenih površina navedenih kultura su podsticajne mjere u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i regresiranje kamata na kredite iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

neko sije toliko , a neko nema nista , 🙁 kakav smo mi narod

Daj ba Lukavcan ne s..i, sta bi sad trebalo da ovi sto siju daju i ovima koji ko biva nemaju nista…..

pa zar ovo nije drzavno zemljiste ??sto se vise posije bice bolje za sve gradane il ja sanjam haaaaaaaa