U Modrac se ulijeva 2,5 puta više vode nego što se ispušta

1 min. za čitanje

Najteža situacija je u Gračanici u kojoj je u naseljima Miričina, Orahovica Donja, Lohinja Donja i Stjepan Polje, poplavljeno više od stotinu hektara.

Prema riječima upravnika brane na hidroakumulaciji jezera Modrac kod Lukavca, u sekundi se iz jezera u rijeku Spreču ispušta 76 metara kubnih vode, ali u jezero iz rijeka Spreča, Oskova i Turija u sekundi dotiče 190 metara kubnih vode, odnosno 2,5 puta više.

Na ovaj način brani se zemljište nizvodno od Lukavca od još većih poplava. Trenutni vodostaj jezera Modrac iznosi 199,7 centimetara, odnosno svega 30 centimetara manje od preliva. Na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice, vodostaj Spreče iznosi 404 centimetra i za 30 centimetara je veći od situacije odbrane od poplava.

 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Da su nasi imalo pametni u vladi Tk, preko ljeta bi poceli sa ciscenjem jezera modrac (kad se pola jezera isusi i ostane sloj mulja makar dva metra) i tako povecali kapacitet samog jezera u ovakvoj situaciji. Ali ne !!!! sacekajmo da inzko kaze svoje misljenje.. pa mozda reaguje…..