U Lukavcu obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

2 min. za čitanje

ljubavŠirom svijeta 17. novembar se obilježava kao Međunarodni dan srednjoškolaca. Iako se u ostalim evropskim zemljama ovaj dan obilježava već godinama, Dan srednjoškolaca po prvi put je obilježen i u TK. Mreža vijeća učenika upriličila je prigodne manifestacije širom Kantona a u lukavačkom Domu kulture održana je manifestacija pod motivom – “LJUBAV”. Lukavački srednjoškolci su ovom prilikom poslali poruku da ljubav među mladima treba širiti a nikako zaboraviti.

Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca u svijetu obilježava se 17. novembra u znak sjećanja na velike studentske proteste koji su na ovaj dan 1939. godine održani u Pragu.

Studenti su protestvovali protiv nacističke okupacije, a danas se ovaj dan obilježava od strane svih međunarodnih i nacionalnih studentskih i srednjoškolskih organizacija.

U našem gradu sve je počelo inicijativom predsjednice Vijeća učenika JU Gimnazija Lukavac Maide Dedić koja je ovaj prijedlog iznijela nakon održavanog seminara u organizaciji MREVUK-a (Mreža vijeća učenika kanotna) od kojeg je potekla glavna incijativa i koji je podržao i promovisao namjere lukavačkih srednjoškolaca. Prijedlog je jednoglasno usvojen od svih članova Vijeća učenika, koordinatorice aktivnosti profesorice Mirsade Kuduzović i direktorice škole Fadile Mujkić. Poslije kontakata sa predsjednicima vijeća učenika ostale dvije lukavačke srednje škole krenulo se u organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca.
Organizator pomenute manifestacije je JU Gimnazija Lukavac, partneri su JU MS Ekonomsko-hemijska škola, JU Mješovita elektro-mašinska škola i MREVUK.

[nggallery id=58]

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner