fbpx

U kojoj mi to državi živimo? Čiji je ovo grb?

2 min. za čitanje
Grb na zidu Javne biblioteke Lukavac
Grb na zidu Javne biblioteke Lukavac

Grb na zidu je izdužen, čudne boje i izgleda (pogledati sliku). Na njemu se nalazi osam zvjezdica + dvije koje su “načete”. Nezamislivo je da nakon 14 godina, u jednoj JAVNOJ USTANOVI, ne znaju kako izgleda grb države u kojoj žive i rade. Nadamo se da će nakon ovog članka isti biti uklonjen i zamijenjen pravim grbom Bosne i Hercegovine.

Trenutni grb Bosne i Hercegovine kao državni simbol stupio je na snagu 18. maja 1998. godine, čime je u upotrebi zamijenio dotadašnji grb Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, koji je i dalje ostao ukorjenjen kao nacionalni simbol Bošnjaka.

Današnji bosanskohercegovački grb je karakterističnog oblika sa gornjom, ravnom stranom i donjim, izduženim dijelom ovalne forme, koji se završava u za grbove karakterističnom šiljku, a sastoji se iz dva dijela sa žutom i plavom plohom. Obje boje imaju uporište u bosanskoj nacionalnoj historiografiji i mogu korespondirati sa dotadašnjim nacionalnim simbolima Bosne i Hercegovine kao što su zlatni ljiljani i plava podloga bosanskog grba tokom 1990-ih godina. Gornji desni dio ispunjava žuti trougao, koji zauzima nešto manje od polovine heraldičke figure bosanskog državnog simbola. Stilizirano predstavlja Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama (Una, Sava, Drina, Dinara) čime u prvi plan dolazi do izražaja njen historijski kontinuitet.

Grb Bosne i Hercegovine

Žuti trougao predstavlja izgled Bosne i Hercegovine. Donji, lijevi dio ispunjava ploha intenzivne plave boje, koja se u savremenoj heraldici i na polju nacionalnih zastava koristi kao simbol značajnih državnih zajednica i oblika čvrstog i stabilnog udruživanja, kao što su Evropska unija ili NATO. U klasičnom tumačenju simbola i boja plava je boja nade, dok je svjetloplava boja simbol nevinosti. Bosanski grb po sredini ima raspoređenih i pet (+ dvije polovine) srebrnih zvjezdica, koje idu od gornjeg lijevog ugla ka donjem desnom kraju. Zvjezdama se željelo potcrtati civilizacijsku i kulturnu pripadnost zemlje Bosne i Hercegovine Evropi i evropskom krugu savremenih država i nacija.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
20 komentara
Subscribe
Notify of
20 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jel to najveci problem Doma “kulture” koji zahtijeva cijeli clanak?

Kaka drzava, takav je i grb…
“Zivi cirkus”

Zar ovaj grb nije bio prije u upotrebi, tj. 90-tih godina. I čemu sad ta frka oko toga da li je stari ili novi grb. Iako sam pravnik ne ulazim u tematiku da li u javnoj ustanovi treba biti grb ili se trebamo baviti kako samo ona radi. U dosta njih se moze još uvijek vidjeti slika Tite, kojeg čak i političke stranke veličaju. A njih ne smijete kritikovati, ipak vas one djelimično financiraju da objavljujete ono što i njima odgovara. Svi ste dobri samo ovaj jadni narod ispašta.

Pozdrav!

Bijele ili srebrne zvijezde nemaju veze sa zutim zvijezdama EU ako se to htjelo…a znamo gdje se sve nalaze i koja je simbolika bijelih zvijezda…..grb nije los…cak odlican…broj zvijezda isto govori o narodima koji zive u BiH a i dvije polovine zvijezda imaju simboliku….a ovaj gore je ustedio neke pare za grb pa ga narucio od slijepca ili nije dobio a trebao je kao i sve javne ustanove u drzavi…

PA OVAJ JE LJEPSI OD ORIGINALA , ima vise zvjezdica !

@inteligencija na nivou
Evo i pravnici su nam zivi cirkus…
Pogledaj malo bolje i nauci kako izgleda zvanicni grb, ipak si ti pravnik…
Koliko je ljiljana bilo na grbu 90-tih kako bi taj grb izgledao da ga istaknes sa 11 ljiljana na sebi, bez obzira kako ih poredao…

Ovo je jedinstvena prilika vratiti nas najljepsi grb , nase Zlatne Ljiljane , a ovaj zuto-plavi spakovati negdje u arhivu duboko u podrumu…

Čiji su ljiljani? …Mnoge su se ptice u našem kokošinjcu kitile tuđim perjem. Danas je prilika da se osvrnemo na ta kreštanja. Isključivo činjenicama …. Dinastija Kotromanić je uz Nemanjiće jedna od dvije najveće i najpoznatije srpske srednjovekovne vladarske porodice. Shodno tome, grb Kotromanića u srpskoj srednjovekovnoj heraldici po važnosti odmah je uz grb Nemanjića. Kotromanići su za svoj grb uzeli štit sa ljiljanima, koji nisu uvek imali isti raspored na štitu, ali su svakako glavno obeležje Kotromanića.Simbolika ljiljana ima jake veze sa hrišćanstvom, a ljiljan ili krin simbolizuje Bogorodicu. Na prostoru cele srednjovekovne hrišćanske Evrope ljiljan je bio čest motiv na vladarskim i velikaškim grbovima. Što se tiče teritorija srpskih srednjovekovnih država, ljiljan je bio prikazivan i na crkvama, freskama, novcu i grobovima, a sve to ukazuje na versku simboliku ljiljana ili krina.Kada se Tvrtko u manastiru Mileševa 1377. godine kruniše za srpskog kralja, na njegovom pečatu vidimo grb Kotromanića s ljiljanima i grb Nemanjića dvoglavog orla.Tvrtko je ovim verovatno želeo da istakne da je on legitimni naslednik Nemanjića i njihove države, dodajući tu i svoj grb i tradiciju bosanske države. Tvrtko je, dakle time istakao jedinstvo dve srpske države, Raške i Bosne, bez obzira što je u dogovoru sa Lazarom i ostalim srpskim velikašima prepustio većinu teritorije istočno od Drine njima, kao oblasnim gospodarima.To jedinstvo najbolje će da se manifestuje za vreme Kosovske bitke , kada je Tvrtko, smatrajući da je njegovo kraljevstvo napadnuto, poslao na Kosovo svoj odred pod vođstvom Vlatka Vukovića Kosače …Na mnogim stećcima po Bosni i Hercegovini nalaze se i stilizovani uklesani ljiljani . Dakle , od Vizantije , preko Raške , Zete , Huma simbol ljiljana se proširiju i na Bosnu ….

SK /sviranje jednoj stvari čije je prvo slovo k a zadnje c/. Kom je to majmunu zasmetala ova budalaština u ovoj F/Frankenstein/ državi koja ima “Plavi Radion” – to je bivši deterdžent – za zastavu a intelektualno i ljudsko smeće za poslanike i državne poglavice.

Dobro ti jutro Kolumbo, otkrio si toplu vodu…

mi zivimo u drzavi koja ne funkcionise i NIKAD NECE

ZVIJEZDICE POKAZUJU EUROPSKU UNIJU U KOJU MI NIKAD NECEMO UNICI

JEST GRB LIJEP ALI DRŽAVA NAM NIKAD NEĆE FUNKCIONISATI SVE DOK SE NAROD NE POBUNI KO U LIBIJI.
GDJE JE OVDJE DEMOKRATIJA , A KAKVA NAM JE EKONOMIJA

SVI MI ZNAMO KAKVA JE OVO DRŽAVA !

Možete protiv države pričati, a nekad se nije moglo . Evo jednog vica iz Titine Jugoslavije :
Ide pijanac ulicom i viče na sav glas – “kiša pada , država propada “.
Istom pendrek po leđima -” šta to laješ” -galami policajac .
“Ma ne uderaj me “, veli pjano , “nisam mislio na Jugoslaviju već na Albaniju.”
“Ma marš “- dalje će policajac -“znam ja koja država propada “.

Evo ovdje nikako procitati koju istinitu rijec?? Gledajuci iz pravca koji vodi istini i samo istini to i nije nas (Bosansko Hercegovacki)grb.??Pa kako god se mi zvali i koje god vjeroispovjesti bili!? To je nametnuti grb i zastava, (u nemogucnosti postavljanja prave,originalne verzije,koja smeta svima, citaj-muslimanima,srbima,hrvatima jer je ne zele dozivjeti kao svoju???).A, nametnuli su nam je NATO i Evropska Unija. Kad je poslije rata donosen zakon o grbu,zastavi i himni BiH bile su u opciji 4 verzije sa znamenitostima naroda i narodnosti BiH kroz istoriju,koja je sve na svojstven nacin podsjecala na samo NEGATIVNE dogadjaje u i oko BiH. Na vikipediji postoji citave (4) cetiri stranice o grbu i zastavi SREDNJOVJEKOVNE BOSNE kroz epohu,i kako mi se cini nije ni nalik na ovu, ali eto.Vazno je imati nekakovo obiljezije po onoj staroj:BOLJE IKAKVA,NEGO NIKAKVA.

@sale – pod hitno da se skineš sa te “srbske” propagandne kvazi-literature, dok za tebe još ima nade…
Ovo je doba informacija – biti tako neinformisan je za samoubistva

Covjek nije nista lose napisao sve to stoji na wikipediiji….
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanski_ljiljan_%28simbol%29

Koji humor i rasprava oko gluposti ..Pa koga briga kolko ce bit zvjezdica kad je drzava sranje sve u k,,,,u ,tako da problem je u vladi sistemu drzavi Drzava je najprije kriva za to jer su zaposleni nepismeni ljudi rade na pogresnim mjestima .Mogli su i kukasti krst stavit zaboli me .Imal kakav oglas da se ko zaposli firma krene ,sta normalno a kakva zastava i kakvo domoljublje na jednom …ZASTO NISTE STAVILI NA STRANICU DA TUZLA AERODROM PRIMA RADNIKE ….
A NE OVE GLUPOSTI KOJI UVJEK VUKU NA RASPRAVU O JEBENIM LJILJANIMA I GLUPOSTIMA NEMA DRZAVE VISE KAO STO JE BILA JUGOSLAVIJA …

Grb Bosne i Hercegovine

Grb BiH
Grb Bosne i Hercegovine je heraldički simbol novijeg datuma i kao takav nema uporište u historijskoj tradiciji Bosne i Hercegovine kao njeni prethodni grbovi. Grb je sastavni dio zastave Bosne i Hercegovine i simbol njenog historijskog i državnog kontinuiteta i u novim, promjenjenim društvenim okolnostima. Kao državni simbol stupio je na snagu 18. maja 1998.[1] godine, čime je u upotrebi zamijenio dotadašnji grb Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, koji je i dalje ostao ukorjenjen kao nacionalni simbol Bošnjaka.

Današnji bosanskohercegovački grb je karakterističnog oblika sa gornjom, ravnom stranom i donjim, izduženim dijelom ovalne forme, koji se završava u za grbove karakterističnom šiljku, a sastoji se iz dva dijela sa žutom i plavom plohom. Obje boje imaju uporište u bosanskoj nacionalnoj historiografiji i mogu korespondirati sa dotadašnjim nacionalnim simbolima Bosne i Hercegovine kao što su zlatni ljiljani i plava podloga bosanskog grba tokom 1990ih godina. Gornji desni dio ispunjava žuti trougao, koji zauzima nešto manje od polovine heraldičke figure bosanskog državnog simbola. Stilizirano predstavlja Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama (Una, Sava, Drina, Dinara) čime u prvi plan dolazi do izražaja njen historijski kontinuitet.

Žuti trougao predstavlja izgled Bosne i Hercegovine. Donji, lijevi dio ispunjava ploha intenzivne plave boje, koja se u savremenoj heraldici i na polju nacionalnih zastava koristi kao simbol značajnih državnih zajednica i oblika čvrstog i stabilnog udruživanja, kao što su Evropska unija ili NATO. U klasičnom tumačenju simbola i boja plava je boja nade, dok je svjetloplava boja simbol nevinosti. Bosanski grb po sredini ima raspoređenih i pet (+ dvije polovine) srebrnih zvjezdica, koje idu od gornjeg lijevog ugla ka donjem desnom kraju. Zvjezdama se željelo potcrtati civilizacijsku i kulturnu pripadnost zemlje Bosne i Hercegovine Evropi i evropskom krugu savremenih država

Grb Bosne od sredine XII vijeka do 1463. godine

Grb Banovine, a potom i Kraljevine Bosne, zasnivao se na grbu dinastije Kotromanića. Grb dinastije Kotromanića zasnivao se na štitu plave boje, koji je na pola bio podjeljen bijelom dijagonalnom gredom, u čijem se lijevom i desnom polju nalazila po tri ljiljana. Ljiljan na grbu dinastije Kotromanića je ljiljan koji je specifičan za Bosnu “Lilium bosniacum”. Iznad štita se nalazi kruna sa heraldičkim ljiljanima, po čemu se ovaj grb razlikuje od grba Republike Bosne i Hercegovine.

Grb Bosne i Hercegovine u XIX vijeku

Grb Bosne iz XIX vijeka je predstavljen je u Fojničkom grbovniku. Grb se periodično koristio za vrijeme borbe za autonomiju Bosne, velikog bosanskohercegovačkog ustanka i nezavisne Bosne pred austrougarsku okupaciju. Grb je predstavljao smeđi (zlatni) šiljasti štit, u obliku vrha strijele sa nazubljenom krunom, na čijoj su se sredini nalaze dvije ukrštene puške. Na mjestu ukrštanja pušaka nalazio se mali crveni šiljasti štit sa bijelim polumjesecom i šestokrakom zvijezdom, koji su bili okrenuti prema gore. Ovaj grb kao grb Bosne najčešće su koristili ustanici u XIX vijeku protiv Osmanske vlasti.

U Fojničkom grbovniku

U holandskoj mapi

Grbovi Bosne i Hercegovine od 1878. do 1918. godine

Dolaskom pod austrougarsku upravu, Bosna i Hercegovina je dobila i novi grb. Grb korišten u to doba je modifikacija grba Hrvoja Vukčića Hrvatinića, bosanskog velikaša iz XIV vijeka. Originalni grb ima bijelu podlogu i dvije crvene trake na vrhu grba, iz lijevog ugla zlatnog štita pruža se crvena oklopljena ruka sa sabljom, koja je čest heraldički simbol mnogih evropskih zemalja. Iznad štita sa grbom nalazi se kruna sa heraldičkim ljiljanima.
Grb okupacijskog teritorija Bosne (1890.)

Grb carsko-kraljevske pokrajine BiH (1908.)

Grb Bosne i Hercegovine od 1946. do 1992. godine

Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina koristila je grb određen još Ustavom Narodne Republike Bosne i Hercegovine. Usvojen je 31. decembra 1946. zajedno sa zastavom. Državni grb NR Bosne i Hercegovine[2] bio je polje okruženo s lijeve strane grančicama bjelogorice, a s desne strane grančicama crnogorice koje su dolje povezane vrpcom. Između vrhova grančica nalazi se petokraka zvijezda. U polju iznad vrpce su dva tvornička dimnjaka (iz kojih se puši dim) a u podnožju leže dva snopa žita. U pozadini se ocrtava silueta grada Jajca.[3] Postojao je i prijedlog da grb SR BiH sadrži buktinju, koju drže tri ruke, kao simbol tri naroda Bosne i Hercegovine.

Grb NR BiH i SR BiH

Grb Bosne i Hercegovine od 1992. do 1998. godine

Grb Republike Bosne i Hercegovine bio je štitastog oblika plave boje podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatno-žute boje u svakom polju. Grb je bio istovjetan grbu bosanske dinastije Kotromanić, Kralja Tvrtka I Kotromanića i njegovih nasljednika. Grb je usvojen 4. maja 1992. godine.

Coat of Arms of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg

Grb Bosne i Hercegovine od 1998. do 2001. godine

Prva varijanta grba Bosne i Hercegovine nakon Pariškog mirovnog ugovora bila je oktroisana[5] odlukom Carlosa Westendorpa[5] od 18. maja 1998.,[5] kojom je nametnut Zakon o grbu Bosne i Hercegovine. Odluci o grbu prethodila je odluka o zastavi Bosne i Hercegovine koja je nametnuta 3. februara 1998. da bi Bosna i Hercegovina imala zajedničku zastavu za XVIII Zimsku olimpijadu održanu 1998. u japanskom gradu Naganu. Ovaj grb zamijenjen je sadašnjim grbom Bosne i Hercegovine, Zakonom o grbu Bosne i Hercegovine koji je donio Parlament Bosne i Hercegovine, a publikovan je u Službenom glasniku BiH od 3. augusta 2001. i stupio na snagu sedam dana kasnije, 10. augusta iste godine.[1]