fbpx

SZaBiH se zalaže za transforamaciju postojećeg JKP „Rad“ Lukavac u tri segmenta

6 min. za čitanje

270320131707

U prostorijama OS SBiH Lukavac danas je održana redovna press konferencija kojoj su prisustvovali:

  • Prim.dr. Midhat Osmanović, predsjednik OS SBiH Lukavac
  • Prof.Mihad Sakić, potpredsjednik OS SBiH Lukavac
  • Azra Damadžić, sekretar OS SBiH Lukavac

U toku je javna rasprava po pitanju izmjena i dopuna Statuta Općine Lukavac i Poslovnika o radu OV Lukavac. Poznata je činjenica da nakon održanih lokanih izbora 2012 godine implementacija izbornih rezultata i konstituisanja organa vlasti u mjesnim zajednicama teče sporo i teško, tako da je prema podacima koje su dostupne OO SBiH Lukavac gotovo pola mjesnih zajednica na području Općine Lukavac nije izabralo svoje zakonodavne organe vlasti, tj. Vijeća mjesnih zajednica i izvršne organe vlasti predsjednika, zamjenika predsjednika i sekretara. Jedan od ključnih razloga po ocjeni Stranke za Bosnu i Hercegovinu jeste nedostatak valjane i argumentovane dokumentacije koja je trebala biti dostavljena svim mjesnim zajednicama od strane Stručne službe OV Lukavac, a ta Odluka je trebala biti usvojena na jednoj od prethodnih sjednica Općinskog vijeća Lukavac. To je usložilo mnoga pitanja, tj.da lokalna samouprava mora funkcionirati i kroz mjesne zajednice, tako da je većina građana u posljednje vrijeme dovedena u tešku situaciju, diskutabilne su mnoge stvari koje su do sada urađene, stoga Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva najodgovornije i najozbiljnije i sve faktore koji su uzeli učešće u javnoj raspravi, da svoje primjedbe na tekst Statuta i Poslovnika o radu OV Lukavac što prije dostavi Stručnoj službi OV Lukavac i da konačno napravimo jedan univerzalni, modificirani Statut za sve mjesne zajednice u kojima će biti tačno propisano kako se biraju članovi Vijeća mjesnih zajednica, kako se bira predsjednik,zamjenik i sekretar i koje su to komisije koje rade u mjesnim zajednicama. Općinska administracija na čelu sa načelnikom Općine g.Dževadom Mujkićem u svemu ovome treba pomoći na odgovarajući način kako bismo mjesne zajednice barem papirološki stabilizovale i počeli da radimo one poslove koje bi VMZ trebalo da radi.

OS SBiH Lukavac jučer je uz prisustvo svih 5 vijećnika održao redovnu sjednicu na kojoj su se razmatrali i analizirali materijali za narednu sjednicu OV Lukavac koja je zakazana za petak, 29.03.2013 godine. Posebnu pažnju smo posvetili godišnjim izvještajima koje su pripremile Javne ustanove i JKP „Rad“ Lukavac. U predizbornoj kampanji Stranka za Bosnu i Hercegovinu je pričala priču, a i dan danas se zalaže za to da se uradi transformacija postojećeg JKP „Rad“ Lukavac u tri segmenta, tj. tri preduzeća : vodovod i kanalizacija, centralno grijanje i komunalna higijena grada sa tržnicama, pijacama i ostalim komunalnim potrebama građana. Kada su u pitanju izvještaji o radu JU Centar za kulturu Lukavac, JU RTV Lukavac i JU Javna biblioteka Lukavac, imamo određenih primjedbi koje se odnose, a inicirane su dijelom i od strane općinske administracije što nedostaju podaci o tome koliko je zaposlenika u ovim ustanovama angažirano, kakve su plate zaposlenika, ima li priča o zaostalim neisplaćenim platama, da li se isplaćuju regresi, topli obroci, naknade za prevoz i ostala primanja zaposlenika. OS SBiH Lukavac će i u narednom periodu, prvenstveno kada je u pitanju rad vijećnika SBiH u OV Lukavac posvetiti pažnju i Javnim ustanovama i Javnim preduzećima kojima je osnivač OV Lukavac i posebno ovom aspektu važnom za sve građane Općine Lukavac, a to jeste normalno funkcionisanje VMZ i vijećnici SBiH će kao i do sada dati doprinos radu OV Lukavac, da će biti konstruktivnih prijedloga a sve u cilju da svim stanovnicima Općine Lukavac bude ljepše, bolje i sigurnije.

Kada je u pitanju aktuelna politička situacija u Tuzlanskom kantonu, smatramo da je ona u ovome momentu jedna od najatraktivnijih stvari koje su dešavaju unutar TK-a. U okviru Skupštine TK-a formirana je nova parlamentarna većina koju čini 2/3 poslanika ( 22 poslanika ). Vodeći se dešavanjima u Federaciji BiH i u Tuzlanskom kantonu je potegnuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Između dešavanja u Federaciji BiH i dešavanja u Tuzlanskom kantonu postoji jedna ogromna razlika. Naime, u Parlamentu FBiH postoji parlamentarna većina koja normalno sprovodi i donosi odluke i zakone, ali postoji problem u funkcionisanju same Vlade FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, dok u Tuzlanskom kantonu trenutna Vlada nema apsolutno nikakve podrške. Imajući u vidu sve pokazatelje i izvještaje nevladinog sektora,a prije svega CCI-a u kojem jasno stoji da je trenutna Vlada TK-a na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem najlošija od kako postoji TK-a, nova parlamentarna većina je na prethodnoj sjednici Skupštine izglasala nepovjerenje Vladi TK. Nova parlamentarna većina traži od trenutne Vlade da podnese ostavku i da time dozvoli novoj većini da napravi novu Vladu kako bi se riješila ova situacija i kako bi se otklonili svi zastoje u funkcionisanju Budžeta TK-a.

Ono što na kraju želimo s ponosom istaći jeste to da je u svemu ovome Stranka za Bosnu i Hercegovinu u Tuzlanskom kantonu sačuvala politički dignitet i moralni kredibilitet poslanika u Skupštini TK-a. OS SBiH Lukavac daje punu podršku radu poslanika SBiH koji su očuvali ugled stranke i koji su svojom nepotkupljivošću i svojom istrajnošću obezbijedili da se na klun Stranke za Bosnu i Hercegovinu gleda sa poštovanjem.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Treba ovim lopovima izgleda još funkcija,treba svoj kadar rasporedit.Eto zalažu se zato da se firma koja koliko-toliko preživljava,podijeli i obezvrijedi,jer ju je tako lakše prodat kakvom privatniku i stavit sebi pare u džep.Sve isti scenarij kao kod Lukavactransa,Cementare,Sode i ostalih državnih firmi.Ispočetka će se privatnik obavezat da zadrži sve zaposlenike u radnom odnosu a poslije će otpuštat,a i ovi što ostanu biće izloženi teroru,kao što je slučaj kod većine privatnika.Treba ovu đubrad postrijeljat kao u zlatna Titina vremena!

pametni su oni ko fol sikiraju se a cim podjelis firmu na 3 djela .Odma treba 3 direktora 3 teknicka idrugi ljenguza nemogu pisat .A naj manje ce bit dobro radnicima i građanima nece bit nista jevtinije budite sigurni .A stose tice regresa nisuga dobili vec dugo godina a plate nisu kake neko zamislja mozda u sefova .Njiha zanima samo da gdje guzicu smjeste.Nek Nihad rekne stose JPR ne vrati pijaca u puracicu i gdje odu tolike pare od vasera i pijaca purcic bi trebo bit london koje pare zgute to treba vijet a ne djelit dosta su nam drzavu podjelili sad iovo ito bas u 3 djela .

hukile, koji su to stručnjaci ???

Nije dosta sto jedan direktor uzima pare za zaposljavanje, treba jos dva da se ‘utale'…

Idi HUKILE budi predsjednik NK Mladosti a ni to neradis kako treba, i prestanite pricati gluposti, u potpunosti se slazem sa predhodnim komentarima. Vasa stranka je dovela cijelu BiH u ovaj polozaj danas a sad ko biva imate ideju o rekonstrukciji komunalnog preduzeca….. Nidje veze!

Lakse je privatizovat 3 manje firmice,nego jednu veliku,u tome je kvaka 22.Ja sam znao da je stranka zabih ja,zabij i ti,imala na umu privatizaciju JKP RAD,dok su bili na vlasti.Sad kad su u opoziciji pokusavaju na podmukli nacin sprovest tu stvar,mislim da ce uspjet.Ja ljudima pricam o privatizaciji komunalnog vec 4 godine,niko nevjeruje,a za par godina i kop sikulje idu u privatne ruke,znam iz prve ruke.Znamo mi sve,al sta nam vrijedi.

Bogami ovaa polijepo “OTEKLA”.