Svečano obilježen Dan brigade

20. Oktobra 2009.
2 min. za čitanje

117Svečano obilježen Dan brigade – 7.oktobar: 17.-godišnjica 117. – 223. brdske brigade i 16. godišnjica 212. – 222. bosansko – oslobodilačke brigade.

Kao što je već bilo najavljeno, svečano obilježavanje Dana brigade, upriličeno je 15. oktobra prvo prijemom kod Općinskog načelnika Dževada Mujkića i Predsjedavajućeg OV Lukavac, Sulje Suljevića, a nakon toga i polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe poginulima na spomen obilježje šehidima u Baricama.

Na prijepodnevnom prijemu, učesnicima ratnih zbivanja 1992. – 1995. godina, prvo se obratio Sead Hasanhodžić, bivši načelnik Općine Lukavac, čestitajući hrabrim borcima 117. kasnije 223. brdske brigade, kao i 212. odnosno 222. bosansko – oslobodilačke brigade ovaj značajni datum. Prilika je ovo bila i da se istakne težak položaj boračke populacije. Izet Đulić, Predsjednik Organizacije demobilisanih boraca, apelovao je na više nivoe vlasti za pronalaženje rješenja za boračke zahtjeve, a naročito po pitanju zapošljavanja i zdravstvene zaštite. Borcima, hrabrim braniteljima Lukavca i okoline, za njihovu hrabrost i dostojanstvo iskazano u prethodnom ratu, čestitao je i dr. Midhat Osmanović, zastupnik u Federalnom Parlamentu.

Načelnik Općine Lukavac, Dževad Mujkić je čestitajući borcima Dan brigade, naglasio da Općina Lukavac na različite načine vodi računa o borcima i njihovim porodicama te da je glavni projekat u sljedećoj godini izgradnja Centralnog spomen obilježja šehidima i dodao da će se i dalje tražiti mogućnosti za rješavanje problema boračke populacije po pitanju zapošljavanja, stipendiranja učenika i studenata i stambenog zbrinjavanja boraca. Općina Lukavac svake godine obilježava Dan brigade, kako bi se sačuvala uspomena na herojski put slavnih: 117. – 223. brdske brigade i 212. – 222. bosansko – oslobodilačke brigade, u kojima je poginulo 338 boraca, a ranjeno njih 578.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kao i svake godine , slikaju se guzonje , oni obiljeze “nesto” i razlaz po kafanama .

Niti 117 ni 212 nikada nisu niti postrojene niti je uprilicen ikakav sastanak (druzenje) prezivjelih .
” Moramo mi raditi da bi oni mogli obiljezavati ” i treba da budemo sretni jer imamo posao kod poslodavaca koji su se obogatili u ratu .

ja predstavnika boraca….a gdje su oni pravi borci…nema ih…samo podrumasi se zovu na ovakve manifestacije…..munib efendic..zilo…ja ludnice…oni ni mrtvog cetnika nisu vidjeli citav rat..a sad profesori,,,magistri..politicari…ludnica…

sigurno je i drma bio..pa nehro…ekipa snova…borcine..hahahahaahhaah

Gospodin dipl.nesto Drma ,
“Blizu je Dortmund , sledeci put bjezacu do Hamburga” kaze jedan .
A ko ce Vam (ako bude trebalo) odbraniti budzak gdje ce te krasti , srati i vladati ?

Pa vi BUDALE naravno !