I pored prisustva teških metala, voda ocijenjena pitkom!?!?

7. Jula 2009.
2 min. za čitanje

modracObavljena ispitivanja kvalitete vode tokom maja i juna iz akumulacije jezera Modrac ne ukazuju na značajnije pogoršanje, iako je u tom periodu u dva navrata došlo do pomora ribe različitih vrsta. Analize je vršio Institut za hemijsko inžinjerstvo koji je konstatovao da fizičko-hemijski pokazatelji kvaliteta vode ne ukazuju da bi kvalitet vode mogao biti uzrok utvrđenog obima uginuća ribe.

Međutim, analizom uzoraka uzetih početkom juna na pritoci akumulacije, rijeci Spreča-ušće, konstatovano je pogoršanje kvalitete vode i to zbog povećanja mutnoće vode, a zbog sadržaja amonijaka, željeza i aluminija. Ovo je uzrokovano ispuštanjem većih količina zagađenja. U Informaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK nije konstatovano od koga je došlo ili dolazi zagađenje, a resorni ministar Amir Hasić najavio je da će inspekcijski organi i nadležne institucije i u narednom periodu vršiti analize vode Modraca.

– Trenutno nemamo podzakonskih akata koji defi nišu šta i kako raditi u situacijama zagađenja površinskih voda. Stoga, će Ministarstvo u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save i

Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove TK sačiniti Protokol, kojim ćemo tačno defi nisati ko i šta radi u takvim situacijama, kazao je Hasić.

U svrhu predostrožnosti u narednom period maksimalno će se intenzivirati inspekcijski nadzor privrednih subjekata te oštro sankcionisati oni koji postupaju suprotno propisanim vodnim dozvolama. Vlada TK je jučer usvojila ovu informaciju uz sugestiju da se u narednom periodu vrše sveobuhvatne analize vode, tla i mulja oko i u jezeru Modrac.

(RTVL/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments