Suđenje federalnom poslaniku: Svjedokinja potvrdila da je dala 20.000 KM da dobije posao

5 1.100

Svjedočenjem troje svjedoka danas je u Općinskom sudu Tuzla nastavljeno suđenje Midhatu Osmanoviću, bivšem poslaniku u Parlamentu FBiH i Velidu Toriću, bivšem direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (ZZO TK). Sudi im se zbog više krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja.

Enesa Nišić, radnica u Poslovnici ZZO TK u Srebreniku, kojoj je ugovor za posao stalno produžavan za 30, 60 ili 90 dana, ispričala je šta je prethodilo hapšenjima dvojice optuženika, nakon što je Torić ponudio da joj ˝dr. Mido pomogne u vezi sa zaposlenjem na neodređeno˝.

– Tadašnji direktor Torić me pozvao na razgovor pred istek posljednjeg ugovora i pitao me znam li koga iz Stranke za BiH u Srebreniku, te mi je dao Osmanovićev broj telefona, da mu se javim. Nakon nekoliko dana Edin Mutapčić iz Općinskog odbora SBiH Srebrenik rekao mi je da je Osmanović poručio da ga lično nazovem, što sam uradila i sastanak je dogovoren krajem sedmice u restoranu prekoputa Doma kulture u Srebreniku-kazala je Nišić, na što je Osmanović, koji je u sudnici sjedio iza njenih leđa, odmahnuo glavom i nasmiješio se.

U restoranu joj je, kako je kazala, rekao da ugasi mobitel, jer ˝nema mobitela dok se s njim razgovara˝ i dodao je da zna za njen problem.

– Pitao me:˝Znaš li ti, Enesa, da svaka usluga ima cijenu ili protuuslugu? Moja usluga košta 20.000 KM.˝ To me šokiralo, što je i on vidio, pa je nastavio:˝Nisu to neke pare. Radit ćes 30 godina i plaća ti je preko 1.100 KM˝. Rekao je da se preračunam s mužem i da ga nazovem do utorka popodne, a već u srijedu će smatrati da sam odustala. Naglasio je da razgovor ne smije procuriti-ispričala je Nišić, koja je po dolasku kući dugo razgovarala sa porodicom.

Odlučili su da slučaj prijave Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, koja ih je povezala sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), sa kojom je Nišić pristala sarađivati.

– Nazvala sam ga u utorak pred večer i dogovorili smo se da se nađemo narednog dana. Oko 12 sati u srijedu nazvao me i rekao da će biti u holu Hotela Tuzla, a kada smo se našli, predložio je da pređemo u hotelski restoran, gdje sam iz torbe, koju mi je dala SIPA, izvadila i dala mu bijelu kovertu sa 20.000 KM, koju je stavio u svoju mušku torbicu. Rekla sam mu da je novac posuđen, a on je rekao slijedeće:˝Ja sam ti garancija. Ljudi grebu i rukama i nogama i za veće cifre. Evo, Mirsada moli za svog sina pravnika, a ti ćeš dobiti ugovor na neodređeno. Ako digneš kredit, rata će ti biti 200-300 KM i to nije puno˝-ispričala je Nišić koja je nakon toga otišla, a Osmanović je uhapšen sa označenim novčanicama.

Danas je svjedočila i Hatidža Hotić, tehnički sekretar ZZO TK, kao i već pomenuti Mutapčić.

(Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
majaba

Na kraju ce jadna zena otici u zatvor kad joj lopovi dodju glave po zakonu naravno..

Kung Fu Ce

U ovih skoro 20 poslijeratnih godina u državnu kompaniju ili ustanovu nije moguće ni prismrdjeti bez love ili debele štele.Te kompanije i ustanove su rezervisane za stranačke kadrove i one koji su u rodbinskim ili prijarteljskim odnosima sa onima koji odlučuju u tim ustanovama i firmama i njihovim šefovima iz stranačkih centrala koje su na vlasti. Sitna buranija može da dobije posao samo ako ga plati po ovakvim ili sličnim tarifama .Ostali mogu da nadju posao u nekoj privatnoj firmi kod domaćih goniča robova .Elem što smo željeli to smo dobili a dobili smo vjeru,naciju,naše voljene lidere, pa kad to išćejfimo sjetićemo s da smo gladni ,goli i bosi a možda nismo bolje ni zaslužili.

alfi

treba ih protjerat i imovinu zaplijenit ,dubrad jedna

Bosanac

Ne znam šta reći na sve ovo.
Ovdje je umiješana i “mito i korupcija”, znači, svi su isti.
Ipak, korumpirani može biti više kriv jer je na vrlo visokom službenom položaju.
Ako pravda i postoji, neko mora biti okrivljen, na kraju i osuđen!
Pred nama je…ćekamo!

ledeno doba

Neserte nije cojk nista uradio sve mu je to namesteno. Sugradjanin je zasmetao pojedinim ljudima koji nisu mogli njegovog uspjeha.Ko je predhodnih godina uzimao pare i ko je bio na vlasti.Cojk malo doso da se snadje a vi tako .

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x