Sud Lukavcu suočen sa brojnim poteškoćama u radu

6 1.104

Općinski sud u Lukavcu počeo je sa radaom 1. decembra 2012. godine.

sudput1Prilikom otvaranja istog istaknuto je da stavljanjem u funkciju Općinskoga suda Lukavac dolazi do rasterećenja Općinskog suda u Tuzli za 30 do 35 hiljada predmeta što je četvrtina svih predmeta kojima je zadužen Općinski sud Tuzla, a s druge strane građani naše općine će u lukavačkom sudu ostvarivati svoja prava čime će uštedjeti na vremenu i novcu te je ponovno otvaranje u potpunosti opravdano.

Međutim od samog početka rada ovoga suda, a kako saznajemo od predsjednika Muhameda Vejzovića dolazi do znatnih poteškoća u radu prije svega u nenabavljanju informatičke opreme, pa do onih posebno zabrinjavajućih – nedovoljnih budžetskih sredstva. Za razliku od ostalih općinskih sudova na našem kantonu rad Općinskog Suda Lukavac bi i zbog nedovoljnog broja uposlenih osoba mogao bi biti upitan.

Iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave TK dalo garanciju odnosno preuzelo obavezu za obezbjeđenje potrebnih sredstava u nacrtu budžeta stoji drugačije. I sam ministar pravosuđa i uprave u Vladi TK Alen Taletović na svečanom otvaranju suda 3. decembra 2012. nije bio mišljenja da će potrebna sredstva za rad ovog suda biti upitna.

Iako se Općinski sud Lukavac od samog početka rada suočava sa određenenim poteškoćama, sa smanjenim broje uposlenika i u otežanim uslovima prema riječima predsjednika Vejzovića uradili su puno više od očekivanog. Dobru sardnju ostvaruju i sa građanima općine Lukavac koji imaju razumjevanja za postojeću situaciju.

Predsjednik Muhamed Vejzović takođe vjeruje da će do usvajanja Budžeta TK za 2013. godinu biti razmotreni i uvaženi zahtjevi Općinskog suda Lukavac koji su opravdani i argumentovani.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Hud Robin

Ovaj sud ne najveca zajebancija koju sam do sad vidio od svih, nemaju para da kupe par racunara da pocnu sa radom. Nevjerovatno, sud nema para za nekoliko racunara a ministri vozaju auta od 100 000 maraka. Nema rijeci koja moze opisati nasu drzavu.

Lukavac

Da su samo računari u pitanju ne bi bio problem, nego problem su ljudski resursi, primjer kao što reče neku noć predsjednik suda jedna osoba obavlja više poslova (čak i po 4-5) što je nemoguće i nedopustivo i sam on reče da tako ne može da se radi, sad vidjećemo šta će biti…..:)

nermin

ovaj sud je centar lopovluka nama su njivu koja je u vlasnistvu1/1 50 godina uknjizili na vodoprivredu na jadovite jade smo je uspjeli vratiti to dokazuje da su to lopovi a primaju platu da lopovluke sprecavaju.i sad jos kukaju pa da se manje bave lopovlukom imali bi vremena da odrade sta posteno a ovako im ocito malo sto otimaju nego traze i od poreznih obveznika da placaju njihov lopovluk

denzel

Njima fali ljudi, a nezaposlenih kamara,pa nedajte ministrima da uzimaju bijesna kola , pa ce bit i para za nova uposljenja, al nemogu kola od 10.000 hiljki mora bit 50.000 i vise, samo neznam cemu ovaj sud sad kad narod pocne sve vise zatvarat radnje, za koga da radim da im placam poreze dabi se oni gotivil, lahko je se sa budzeta hranit de zaradi jarane.Zatvorit ce oni njega kako su ga i otvorili

Lukavac

Danas je izašao konkurs za sud, traže se 4 sudije – porotnika, eto ide nabolje……:)

AMONINAN

zeznuli ih inspektori, ometaju dotok friškog kapitala, trebali bi malo pritisnuti ove što prodaju košpe,sir, kajmak i sirutku a ne izdaju fiskalne račune…. malo da osvježe kadije i ćate…

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x