fbpx

Stranka za BiH: “Ocjenu rada Vlade FBiH i Vlade TK-a možemo ocijeniti negativnom”

4 min. za čitanje

U prostorijama OS SBiH Lukavac danas je održana press konferencija na kojoj su bili prisutni:

  • Prim.dr.Midhat Osmanović, predsjednik OS SBiH Lukavac
  • Prof.Suada Bećirović, članica Glavnog odbora SBiH
  • dr.Dževdet Osmanbegović, predsjedavajući OV Lukavac
  • g-din.Nusmir Ejubović, predsjednik Kluba vijećnika SBiH u OV Lukavac
  • g-din.Denis Talović, predsjednik Asocijacije Mladih SBiH Tuzlanskog kantona
  • g-đica. Azra Damadžić, sekretar OS SBiH Lukavac

Kada je u pitanju Plan rada za 2013 godinu akcenat smo stavili na rad OS SBiH Lukavac i Klub vijećnika SBiH unutar OV Lukavac kako bi smo kroz njihov rad ispoštovali sve ono što smo obećavali građanima tokom predizborne kampanje, a to je prije svega, proširenje toplovodne mreže, zatim, poboljšanje vodosnadbijevanja i kanalizacione infrastrukture, borba za čišći zrak, kao i stvaranje uslova za priliv novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Kada je riječ o monitoringu rada Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona, ono što je karakteristično u prethodnom periodu, naročito za 2012 godinu jesu promjene u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Znamo da te promjene nisu dovele do poboljšanja standarda građana Federacije, a time i građana Tuzlanskog kantona. Stalni pad neto plata, povećanje broja nezaposlenosti, gubitak radnih mjesta, pad životnog standarda, sasvim mali priliv investicija su sigurno karakteristika rada kako Vlade FBiH tako i Vlade TK-a. Takođe, posebno želimo da istaknemo, da su premijer FBiH g-din.Nermin Nikšić  i premijer TK-a g-din.Sead Čaušević prilikom svojih imenovanja u svom ekspozeu najavljivali da će se efikasnost u radu Javne uprave FBiH i TK-a ogledati u povećanju broja zaposlenih, u povećanju standarda života građana, GDP-a, međutim, svjedoci smo da nijedan pokazatelj u 2012 godini nije doživio porast. Tako da, ocjenu rada Vlade FBiH i Vlade TK-a možemo ocijeniti negativnom.

Na nivou Federacije BiH imamo jednu specifičnu situaciju, a to jeste da unutar Parlamenta Federacije BiH imamo jednu parlamentarnu većinu, a unutar same Vlade Federacije imamo neku drugu kombinaciju i samim tim rad Vlade FBiH doveden je u jednu nezavidnu situaciju i apsolutno je blokiran. Kada je u pitanju Parlament Federacije BiH, svjedoci smo da je u jednom momentu i sam izbor rukovodstva ZD Parlamenta FBiH sproveden na neustavan način što je i Ustavni sud poništio. Takođe, ova nova parlamentarna većina pokušava da pokaže „snagu mišića“ pri tome ne poštujući ni procedure, a ni zakone. Jedan od klasičnih primjera jeste i Budžet Federacije BiH  gdje je po prvi puta usvojen na prijedlog premijera, a da poslanici u Parlamentu FBiH nisu imali nikakav uticaj na njegove promjene. Sve ovo što se dešava sigurno neće donijeti bolji standard življenja građanima Federacije BiH, a ista je situacija u Tuzlanskom kantonu, gdje imamo fabriku koja je bila primjer Tuzlanskog kantona ,a radi se o fabrici „Dita“ Tuzla, gdje njihovi radnici i nakon 90 dana provođenja u šatorskom naselju nisu ostvarili svoja prava, pokušavajući na taj način da ukažu na nepravdu koja je učinjena i njima i njihovoj fabrici. S druge strane vidimo da nema nikakve aktivnosti od Vlade Tuzlanskog kantona kako bi njihovu situaciju riješili.

OS SBiH Lukavac svim pripadnicima katoličke vjere upućuje iskrene čestitke povodom Božića pripadnicima pravoslavne vjere predstojeće blagdane, a građanima općine Lukavac i države Bosne i Hercegovine želi sretnu i uspješnu Novu 2013 godinu!

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Podnesite onda ostavke na svoja mjesta, u F. i TK Vladi, valjda ste i vi u njoj :(!

bravo za urednika koji je primjetio da se ovdje pisu nebuloze! u naslovu je citirao tekst iz saopstenja…dobro procitajte naslov i pogledajte ima li logike.

Eh jest se nasao ko ce procjenjivat rad vlada Federacije i TK….. Gdje vam je HUKILE????