fbpx

Startao prvi upisni rok za prvačiće

3 min. za čitanje

OsnovnaSkola

Ono što je sigurno je da će se svaka obrazovna ustanova boriti za što više đaka prvaka, kako ne bi bilo tehnološkog viška nastavnog osoblja.

Za prvačiće i njihove roditelje kada je u pitanju provjerili smo i informacije po školama odnosno u osam centralnih koliko djeluje na našoj općini. U tri osnovne škole Dobošnica, Gnojnica i Poljice, datum upisa je isti odnosno 18 i 19 aprila. Termini upisa u ovim školama su od 9 do 14 u Gnojnici i Poljicu, dok je u OŠ Dobošnica od 8 do 15 sati. U OŠ Turija upis prvačića bit će obavljen 23 aprila dok je u područnoj školi Panjik upis zakazan za dva dana kasnije 25 aprila od 8 do 15 sati. .Od 17 do 20 aprila upis učenika u prve razrede devetogodišnje škole bit će obavljeno u OŠ Prokosovići od 8 do 14 sati.

U područjnim školama upisi su raspoređeni posebno u srijedu u Babicama, četvrtak u oš Orahovica dok je u područnoj školi G.Jaruške upis planiran za petak. Usvi školama termin upisa je od 9 do 12 sati. 22 aprila, upis prvačića zakaz je u oš Puračić, dok je u područnim dankasnije, 23. u Devetaku te 24.istog mjeseca u Tabacima. Upis za mališane u OŠ Lukava Grad zakazan je za 16.17.i 18 april od 9 do 17 sati i to za područja Lukavac, Bokavići, Modrac, te Gornji i Donji Bistarac. U centralnoj osnovnoj školi Lukavac Mjesto uključujući i područne škole Šikulje, Huskići i Hrvati upis će se obaviti od 22 do 26 aprila u OŠ Lukavac Mjesto od 8 do 13 sati.

Pri školama postoje komisije koje pripremaju djecu u školu. Roditelji su dužni donijeti ljekarska uvjerenja iz domova zdravlja gdje prolaze kroz sve potrebne segmente.

Pri upisu prvačića, roditelji su dužni priložiti i rodni list djeteta. Komisija koja ocjenjuje da li je dijete spremno za školu ili ne, sastavljena je od pedagoga i učiteljice.Obično se pokušava uspostaviti kontakt sa djetetom, da se vidi da li je komunikativno, da li se zna socijalno ponašati.

Važno je i predznanje djeteta, da li zna boje, neko slovo, držati olovku i sl. a uglavnom jedan najjednostavniji razgovor sa mališanima je kroz npr. određeni crtež.Problem nataliteta u BiH, reflektuje se i pri upisu đaka prvaka, tako da i u narednoj školskoj godini u pomenutim školama na području općine Lukavac očekuje priliv manjeg broja učenika u odnosu na ranije godine. Upravo iz tog razloga svaka obrazovna ustanova, na svoj način se bori za što više prvačića, kako ne bi bilo tehnološkog viška nastavnog osoblja.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments