fbpx

Završen projekat “Obuka osoba sa invaliditetom za ronilačku kategoriju R1”

1 min. za čitanje

Nakon priprema, odabira učesnika, teorijske i praktične nastave na bazenu Hotela Tuzla uslijedilo je polaganje za osnovnu ronilačku kategoriju R1 (Ronilac sa jednom zvijezdom) po CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) svjetskoj podvodnoj federaciji koju je osnovao poznati podmorski istraživač Žak Kusto (Jacques-Yves Cousteau).

Polaganju je pristupilo 8 polaznika i svi su uspješno položili i dobili diplome sa kojima mogu roniti bilo gdje u svijetu. Zahvaljujemo se Predsjedniku Saveza ronilaca Federacije BiH Senku Kulašu koji je vodio ovaj kurs.

Svakako da ovdje moramo spomenuti i Rusmira Hanića jednog od osnivača Ronilačkog saveza BiH, čovjeka koji je prvi u BiH omogućio osobama sa invaliditetom da rone i pokazao da je ronjenje odličan način za rehabilitaciju ove populacije.

Oni koji su nam dali početni vjetar u leđa su naši prijatelji iz Eco-Sportske Grupe iz Sarajeva, također osobe sa invaliditetom i dugogodišnji instruktori ronjenja Muratović Sead i Nukić Šemsudin. Naravno da ovo sve ne bi bilo moguće bez donatora, BH Telecom koji po drugi put finansira naše projekte.

Ovaj projekat su podržali i Sisecam soda Lukavac d.o.o. , Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac, LOVIĆ & CO. d.o.o.  Lukavac kao i Sindikat i Fond solidarnosti Rudnika „Šikulje“.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Vidil iko ovde invalida…….il sam corav.