fbpx

Spreči dolaze bolji dani

3 min. za čitanje
Na skupu i predstavnici Opštine Lukavac

Definisani stavovi i mjere bi trebale biti uvrštene u Plan upravljanja slivom rijeke Save, jer je BiH obavezna učestvovati u kreiranju i provedbi ovog plana za dio sliva koji se nalazi unutar teritorije Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi, inicijalni sastanak u nizu od šest koji će biti realizovani do kraja februara 2011.

Spreči dolaze bolji dani

Skupu se, na početku obratila gospođa Mirela Uljić, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona i prezentirala trenutno stanje voda i upravljanja slivom rijeke Spreče.
Sljedeći izlagač je bio g. Avdul Adrović profesor sa Priorodno-matematičkog fakulteta u Tuzli odsjek Biologija i prisutnima je predočio podatke istraživanja kvaliteta voda sliva rijeke Spreče i akmuluacije Modrac.
Završno obraćanje upriličio je Darko Tišma, CRP projekt menadžer, upoznavši prisutne sa principima uspostave sistema za rješavanje problema zagađenja ovog sliva koji su u skladu sa standardima Evropske unije i EU okvirne direktive o vodama. „Koliko je važno da problem zagađenja sliva rijeke Spreče bude uvršten u Plan upravljanja rijekom Savom, govori činjenica da je BiH potpisnik niza dokumenata koji je obavezuju da poboljša stanje svojih voda i primjeni EC okvirnu direktivu o vodama(EFD) i entitetske zakone o vodama, koji striktno zahtijevaju:
• sprečavanje daljnjeg uništavanja vodnih cjelina,
• uspostavljanje održivog korištenja voda bazirano na dugoročnoj zaštiti vodnih resursa
• osiguravanje smanjenja onečišćenja podzemnih voda, te
• ublažavanje posljedica poplava i suša,
posebno kad znamo da je sliv rijeke Spreče dio je sliva rijeke Bosne koja pripada slivu rijeke Save. Savski sliv, pak pripada slivu Dunava koji uključuje teritorije 19 evropskih zemalja”, istaknuo je Tišma.

Veliko zagađenje većine vodotoka, akumulacija i jezera u Bosni i Hercegovini je veoma ozbiljan problem. Ispitivanja su pokazala da je najgore stanje je u slivu rijeke Spreče koje ozbiljno ugrožava brojna ljudska prava i mogućnost za dalji ekonomski razvoj ove regije.

Inicijativa za sliv rijeke Spreče i koalicija formirana od 30 nevladinih organizacija pokrenuti su uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Na skupu i predstavnici Opštine Lukavac

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Daj boze …

opcina lukavac

zanimljivo…. biolozi rijesavaju probleme, a sve moguce kanalizacije idu ka spreči.

ma hajde makar su počeli misliti o tome (biolozi) a to sto ne postoji adekvatna infrastruktura kanalizacije te otpadnih voda iz svih fabrika to je nesto drugo.

dobra vijest samo neznam da li su bili prisutni menadzeri velikih kompanija koji su najveci zagadivaci sliva rijeke sprece.bojim se da to ne bude samo pusta zelja kao i do sada, jer za takav poduhvat treba puno novcanih sredstava dobri zakoni i dobra volja vlasti i privdnih subjekata.nadam se da ce se maci sa mrtve tacke da se koristi makar ono malo postrojenja sto postoji.

Prvo kad rijese problem Jale onda se moze govoriti i o spreci