fbpx

Radnički poručio Savezu: Priupitajte se da li možda „režete granu na kojoj sjedite“!

6 min. za čitanje
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Saopstenje Radnicki 2Upravni odbor FK Radnički je, kao i do sada, poduzeo sve neophodne mjere da organizacija utakmice bude u skladu sa propisima ovog ranga takmičenja. To je konstatovao i delegat utakmice kazavši na brifingu da su stvoreni optimalni uslovi za odigravanje utakmice.

Sama utakmica bila je od velikog značaja kako za jednu, tako i za drugu ekipu jer se radilo o „derbiju prvenstva“ sa kojeg će pobjednik vjerovatno biti novi član Premijer lige BiH.

Za jednu takvu utakmicu „nadležna komisija“ Nogometnog saveza FBiH delegirala je suca sa liste Premijer lige, Edina Jakupovića iz Bihaća. Dakle, sudac utakmice je bio iz Bihaća, a u narednom kolu FK Radnički je igrao upravo u Bihaću protiv ekipe Jedinstva, ekipe koja traži slamku spasa za opstanak u Prvoj nogometnoj ligi FBiH!!! Čudne li „slučajnosti“.

Događaji koji će se desiti na utakmici FK Radnički – NK Vitez potvrdiće činjenicu da Edin Jakupović nije slučajno delegiran na pomenutu utakmicu, te da su bile opravdane strepnje ljubitelja fudbala u Lukavcu po pitanju regularnosti utakmice.

Sama utakmica bila je prava prvenstvena, a s obzirom na značaj iste igralo se fer i korektno. Međutim, u jednoj takvoj utakmici kao glavni protagonista pojavio se glavni sudac Edin Jakupović iz Bihaća, koji je počeo dijeliti „pravdu“ po samo njemu poznatim propisima, dijeleći javne opomene i isključujući igrače, tako da je epilog njegovog „suđenja“ bio 9 izrečenih javnih opomena (6 igračima Radničkog i 3 igračima Viteza), te 3 isključena igrača, sva tri iz Radničkog.

Od 9 javnih opomena, njih 5 je izrečeno zbog nesportskog ponašanja, što govori u prilog činjenici da je svojim „suđenjem“ Jakupović isticao sebe, štiteći lični autoritet a ne igru i igrače kao što pravila suđenja nalažu.

Jakupović je javne opomene igračima Radničkog izricao selektivno jer su Mace, Jahić i Bekrić dobili treće javne opomene, a uz 3 isključena igrača to je značilo da čak 6 standardnih prvotimaca Radničkog neće moći nastupiti na utakmici u Bihaću. Kakva „slučajnost“?!?

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Da se držao „kriterija“ koji je sebi zacrtao Jakupović prilikom izricanja disciplinskih mjera, nijedan igrač u obje ekipe ne bi prošao bez javne opomene ili isključenja.

Kap je prelila čašu u 90+3 minuti susreta kada „zbunjeni“ sudija Jakupović izriče prvu javnu opomenu igraču Radničkog Mirzi Bekriću i odmah se hvatajući za džep vadi crveni karton te ga pokazuje igraču domaće ekipe, mada isti do tada nije imao javne opomene! Nasreću, „pravilo“ zbunjenog suca Jakupovića nije ostalo na snazi jer je intervenisao 4. sudac Admir Šehović i sugerisao glavnom sucu da je „pogriješio“.

Naelektrisanu atmosferu u gledalištu Jakupović je do usijanja doveo produživši utakmicu za 8 minuta, odnosno cijelih 15 minuta, koliko je zvanično utakmica i trajala. Napominjemo da je u to vrijeme naš klub imao 7 igrača i golmana u polju.

Suđenje Edina Jakupovića bilo je tendeciozno, provokativno i sa ciljem da se utakmica prekine i izazovu neredi. Nažalost, u jednom je uspio: po završetku utakmice u teren su utrčale nama nepoznate osobe sa fantomkama i obilježjima naših navijača, što je prouzrokovalo nemile scene na stadionu Jošik.

Suci i igrači gostujuće ekipe bezbjedno su napustili teren, a prisutna redarska služba i organi MUP-a pristupili su sprječavanju eskalacije nereda.

Igračima i stručnom štabu NK Vitez ovim putem upućujemo izvinjenje. Nekolicina igrača Viteza u medijima su dali neistinite izjave o tome kako su u Lukavcu preživjeli „pravi pakao“ te da su bili „pretučeni i držani u zatočeništvu“. Takve osobe, igrače NK Vitez, treba da bude stid izrečenih laži, a ako su zaista pretučeni onda treba da prilože neku dokumentaciju i ljekarska uvjerenja o „ozljedama“ koje su zadobili u „zatočeništvu gdje su premlaćivani“. Vjerujemo da se u ovom slučaju radi o „sportistima iz Viteza“ koji su samo bili željni pažnje i publiciteta.

Instruirani sudac Jakupović obavio je svoj „zadatak“ i što je praksa u našem fudbalu, prošao bez ikakve kazne. Sve konsekvence snosi FK Radnički Lukavac koji u svojoj 92-godišnjoj istoriji nije doživio veću blamažu od one koju je priredio „sudac“ Edin Jakupović.

Na kraju, poštovana gospodo iz Saveza, prošle godine desio se FK Omladinac Mionica, ove godine NK Krajišnik Velika Kladuša. Ko je sljedeći?

Drakonske novčane kazne koje izričete u većini slučajeva, ne uzimajući u obzir stav kluba, podsjećaju nas na onu narodnu – „Kadija te tuži, kadija ti sudi“!

Da li se fudbal igra za vas koji sjedite u foteljama i kažnjavate klubove, da li se fudbal igra za suce, kontrolore i delegate pretežno sumnjivog morala ili pak za ljubitelje fudbala, a što bi trebao biti slučaj?!

Ne zaboravite, gospodo, da ste za svoj „rad“ dobro plaćeni, a da vam taj novac obezbjeđuju klubovi. Priupitajte se da li možda „režete granu na kojoj sjedite“!

Poštovana gospodo iz Saveza, s obzirom na to da kod vas ne možemo pronaći zaštitu, bićemo prinuđeni da se obratimo nadležnim organima i institucijama na višem nivou kako bi razobličili sve „Jakupoviće“ u našem fudbalu, a fudbal i sport dali u ruke poštenim sportskim radnicima.

Upravni odbor FK Radnički Lukavac

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

nemojte prdit.

Treba zapaliti savez … Sve lopovluk je gore,kad je tako u prvoj ligi sta ocekivati u nizim ligama. Poz za Siouxe

grana od bora………..pala kraj tušnja…
SL 1989

objavite slobodno kakvu vijest iz druge lige fbih, prokosovica, puracica, ne igra se lopte samo u lukavcu

Utakmica sa VITEZOM igrana 28.4 Poruka savezu poslana 12.4 da je GOLUB nosio pismo prije bi stiglo samo da je poruka na vrijeme poslana ovo je dokaz da nešto SMRDI…

Cuj nama nepoznate osobe, ja odmah komsiju prepozno kako ganja igrace viteza 😀