fbpx

“Neka svi klubovi iz svih sportova na općini Lukavac od sutra ukinu svaku vrstu klubske članarine”

4 min. za čitanje

Pokušat ćemo kroz nekoliko ličnih stavova i komentara, sa nekoliko pitanja, odgovora i konstatacija, objasniti koncept na kome se zasniva rad i funkcionisanje ORK “Omladinac” Lukavac, te iznijeti jasnu viziju razvoja Kluba u periodu koji je pred nama.

Osnovna ideja na temelju koje je došlo do formiranja ORK “Omladinac” Lukavac jeste razvoj i omasovljenje omladinskog rukometnog sporta u uzrasnim kategorijama 12 do 19 godina i jačanje uloge sporta uopšte, posebno kod mladih. Ovo je jedinstven primjer organizovanja jednog Kluba na području općine Lukavac koji tretira isključivo omladinske uzrasne kategorije. Šta je ustvari suština ovakvog koncepta?

Naime, namjera je utemeljitelja Kluba da se ozbiljnim i kontinuiranim radom sa mladima može stvoriti vlastiti igrački kadar i u kvalitetu i u kvantitetu, te višegodišnjim ulaganjem u vlastiti igrački kadar u nekom budućem periodu doći do seniorske ekipe koja će biti najmanje premijerligaš, koja će svojim igrama napuniti sportsku dvoranu u Lukavcu i koja će vratiti nekadašnji sjaj i ugled lukavačkom rukometu. To je vizija.

Da bi došli do ostvarenja vizije potrebno je otkloniti sve one negativnosti koje muče sport ne samo u Lukavcu, već i u čitavoj našoj državi. A to je, stavljanje opšteg iteresa ispred pojedinačnog (mi smo i s takvim rasčistili). ORK “Omladinac” tim je putem i krenuo.

Prvo. Ovo je jedini Klub na području naše općine i vjerujem šire regije koji nema klubske članarine. Jednostavnom matematikom, na bazi stotinjak članova, dolazimo do podatka da je Klub od svog osnivanja do danas u našu i vašu djecu uložio 150 hiljada maraka. Kako? Pa tako što im te pare nije uzeo kroz članarinu.

Ovo je Klub u kome nikad ni jedan dječak nije kupio ni komad sportske opreme niti sportski rekvizit. Ovo je Klub koji svoje igrače ne vodi na pripreme, turnire i takmičenja na komercijalnoj osnovi. Ovo je Klub koji sarađuje sa svim klubovima na području Kantona i
Federacije, pa se i dešava da na turinire putuju i igrači iz tih klubova, ali iz vrlo jednostavnog razloga – zato što ti Klubovi uz svoja tri igrača plate troškove prevoza i za naša tri. Ovo je Klub koji je na ovom konceptu u samo četiri godine već stvorio dva igrača premijerlige koji su dvojno registrovani za RK „Konjuh“ Živinice. Ovo je Klub koji je svakom imalo ozbiljnijem problemu pristupio ozbiljno i uz obavezno učešće i saglasnost roditelja ukoliko se radilo o igraču.

Pitam svu sportsku javnost: Je li ovo dobar način rada? Je li dobra ideja i koncept? Je li dobra vizija za budućnost? Očekujem komentar u smislu DA – dobroje je ili NE – nudim drugi koncept. Nisu nam potrebni komentari tipa ovaj je rek'o ovo, ovaj je rek'o ono i sl. Za sve
nedoumice koje nekoga muče mogu se naći logični odgovori, ako smo iskreni jedni prema drugima.

Hajde da sa ovog portala krene inicijativa sljedećeg sadržaja:

  • Neka svi klubovi iz svih sportova na općini Lukavac od sutra ukinu svaku vrstu klubske članarine.
  • Neka svi sportski radnici naredne dvije – tri godine rade volonterski.
  • Neka se sredstva koja se slivaju u klubove utroše na jačanje infrastrukture u klubovima, bolje terene, bolji parket, bolju opremu, bolje sportske rekvizite, a ne u naknade i plate pojedincima.

Uspjeh je zagarantovan. Ubijeđeni smo da će na ovom konceptu Lukavac u naredne dvije tri godine imati bar pet vrhunskih igrača u pet vrhunskih spotova.

Ispravite nas ako smo negdje i u nečemu pogriješili, ali samo u smjeru novih i boljih ideja od gore prezentiranih. Bit ćemo Vam zahvalni.

 Fahrudin H. ,  Generalni sekretar ORK Omladinac Lukavac

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

1.Neka svi klubovi iz svih sportova na općini Lukavac od sutra ukinu svaku vrstu klubske članarine.

UTOPIJA…tim nacinom rade nece ni jedan kvalitetan trener( sa licencom i bogatim iskustvom) doci da radi u takvom klubu!sto bi dosao kada moze negdje drugo u vrijeme danasnje krize da nesto dodatno tradi?

2.Neka svi sportski radnici naredne dvije – tri godine rade volonterski

djelimicno pod 1 odgovoreno.radice volonterski oni ili koji su materijalno situirani ili oni koji nemaju pojma i koji ne mogu da pronadju placeno mjesto trenera?

automatski:svaki imalo talentovaniji igrac ce kad-tad da uvidi da ga trenira nestrucan trener i otici ce radije u neki klub,gdje se placa clanarina,i gdje rade strucnjaci koji su adekvatno njihovoj strucnosti i placeni.

Ne razumijem sto bi neko u kapitalizmu radio nesto volonterski,izuzev nekih koji su svoju egzistenciju obezbijedili,pa bi da nesto urade za mlade i sport.takvih je nazalost vrlo malo?

Clanarina nije bar za mene problem,ako se rasporedi onako kako treba.ja kao otac cu radije da platim za moje dijete,ako znam da ce za te pare da nesto i nauci (sportski i socijalno).

Svi klubovi u svijetu nemaju clanarinu vec ugovore sa djecom. Ulazu u djecu..ulazu preko sponzora i onda mora da im 2-3 koja uspiju isplate sve ove ostale i sebe a plus i klub da zaradi. Nije to nikakva utopija vec biznis sadasnjosti. Sada djeca daju pare, klub ih kupi i rukovodstvo. Hoces Meho reci da sada u ostalim klubovima rade STRUCNI treneri jer djeca placaju clanarinu!?

Radili bi zato sto znaju da ce nekoliko djece biti prodano za dobre pare i da ce im se tada sve isplatiti. Junuzovic je trener Omladinca, covjek repku vodio, konjuh u europi itd itd pa opet volonterski radi u Omladincu. A zasto? Zato sto zna sta je moderni biznis…

de ti nama Damire navedi makar jedno dijeto koje je neko nekome prodao i nesto zaradio.kao prvo trgovina djecom je zabranjena.kao drugo djeca ne smiju da potpisuju ugovore ,nego to rade njihovi roditelji.
Rad u malim klubovima je kuburenje sa parama,i ne vjerujem da se i jedan od provincijskih klubova moze odreci te zarade.

Sto se tice strucnosti,ja jos nisam cuo da u nekoj skoli djecu uci neki ucizelj bez diplome?U sportu je to moguce,ima izuzetaka,ali uglavnom ako neko zeli da uspije najprije ce to da se dogodi sa nekim dokazanim strucnjakom,ili sportistom sa velikim iskustvom.a takvi imaju bezbroj ponuda da rade za pare,pa ne vjerujem da ce iz ljubavi da rade u Omladincu na primjer?

zivi bili pa vidjeli…kada bi nasi politicari za dobrobit svih nas 2-3 godine bez novcane naknade radili ….?

clanarina je osnovni izvor prihoda jednog kluba.ovde ne govorimo Realu,Barceloni i ne znam kome.Radi se o klubovima u Lukavcu,Poljicu,Prokosovicima,Bokavicima,Bistarcu….pa od cega ce da zive,kako da plate kotizaciju za ucesce na takmicenju,od ceega da plate sudije i putne troskove na takmicenja,od cega i kako da uredjuju svoje sportske objekte?

evo sta kaze zakonodavac:

(Sredstva za finansiranje)
Sredstva za finansiranje sportskih aktivnosti ostvaruju se:
a) od članarine,
b) iz budžetskih sredstava institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i drugih nivoa administrativnog organiziranja,
c) od donacija i sponzorstva pravnih i fizičkih lica,
d) iz prihoda od kamata i zakupnina,
e) od igara na sreću,
f) iz prihoda stečenih aktivnostima utvrđenim statutom sportske organizacije,
g) iz drugih prihoda.

Pa kako Omladinac radi? I to nije trgovina djecom, u stvari i jeste na neki drugi nacin – pomocu roditelja. Od kuda djeca od 12,13,14 godina u Barceloni, Arsenalu itd?

Nema ovo veze sa politikom, ovo ima veze sa poslovanjem kluba. Nadjes doborg sponzora, platis trenere, djeci opremu… potpises ugovore sa djecom i brusis talente. Od 50 djece siguran sam da bi 3 bila vrijednosti toliko da otplate sve troskove opreme i tih clanarina.

Danas clanarine sluze za bogacenje a nikakvo poboljsanje u radu kluba.

Nekoliko jakih sponzora, opstina, kanton, drzava… i sve moze da funkcionise kao u normalnom svijetu.

pa de ti Damire nadji dobrog sponzora u Tabacima ili Huskicima ili Dobosnici.ako je ORK Omladinac u stanju da na taj nacin radi neka to i radi,a neka ne zahtijeva nesto sto je po mom misljenju od drugih na opstini.
ti meni ne navede ni jedan primjer jednog mladog igraca sa lukavacke opstine koga su otkrili treneri koji rade besplatno ,koga su onda prodali i sada zive ko bubreg u loju?
Ti ides na neke Barcelone i Aresnale…zahtjev je za lukavacke klubove,evo ti jos jednom naslov pa diskutuj o onome o cemu se i radi:

Neka svi klubovi iz svih sportova na općini Lukavac od sutra ukinu svaku vrstu klubske članarine

e vas dvojica, nemoj te se dzaba raspravljati jer sad ce nas hari da dodje pa da vam on to sve lijepo objasni;
Nako ja, nije mi jasno kako se g-din iz Omladinca naso kao “pogodjen” sa izjavom 1 od 3 (slovima: jednog od tri)pa se kao obraca cijenjenoj pa jos Lukavackoj javnosti? Nako ja malo navratila! Sretno Omladincu i omladini i ovima koji placaju a i ovima koji to rade malo manje!

heey Sahariza…raspravljanje i diskusija ako su na civilizovanom nivou su dobrodosli.nemiora niko da se slozi sa mehinim misljenjem i misljenja od drugih citam sa postovanjem…

ajd da ovde krenemo otpozada:

koliko godisnje kosta jedna juniorska rukometna ekipa ?

1.Ako cemo da ta ekipa igra u nekoj ligi moramo da je u nekom savezu prijavimo.da li je u toj prijavi automatski osiguranje za igrace ,e to ne bi mogao da kazem?
2. ako ista ekipa igra turnire,ucesce isto kosta,zavisi od jacine turnira?
3.Sudijskitroskovi : zavisi od broja ekipa u ligi-recimo 5 utakmica kod kuce X 2 sudije ?
4. Osiguranje za igrace? da li se placa u slucaju povrede e to ne znam a morao bi svaki klub da uplacuje?nedaj boze da se igrac na treningu povrijedi i ostane invalid za cijeli zivot?
5.Trener? zavisi od kvalifikacije,iskustva,licence,gdje stanuje,jer tesko je naci dobrog trenera koji stanuje pored sportske dvorane, itd?
6.2 garniture dresova ,koji se ne kupuju svake sezone,ali mora se imati za utakmice kod kuce i u gostima.
7.Trenerke ?
8.Ostala pomagala za trening i za utakmice?
9.Putni troskovi na utakmice?

ako je neko bolje od mene upoznat,neka malo racuna pa da vidimo koliko je to KM otprilike?

ovo sve se ne moze ni u kom slucaju samo od clanarina da pokrije.ali clanarine su jedan od najvaznijih i najsigurnijih prihoda.ja tebi kao klub nudim urednu i cistu dvoranu,zimi sa grijanjem,struja,voda,trenera,i zasto bi to neko besplatno koristio?

ostatak pokriva opstina,sponzori,dobrovoljni prilozi….