fbpx

KK Lukavac poražen u derbiju 20. kola

4 min. za čitanje

12885983_695770260525444_2011324804575490024_o

Piše: Dino Burgić

Košarkaši  Lukavca doživjeli su  poraz nakon produžetka rezultatom 75:72  od Gradine iz Srebrenika, u okviru derbi susreta 20 kola A1 lige BiH odigranog u subotu. Prvi poraz na domaćem terenu u ovoj sezoni znači da će Gradina najvjerovatnije okončati prvenstvo kao prvoplasirana i imati apsolutnu prednost domaćeg terena tokom doigravanja, dok  Lukavac sa druge strane u naredna dva susreta mora tražiti pobjede kojim će zadržati drugo mjesto na tabeli i prednost domaćeg terena u polufinalu doigravanja.

Gradina uzima početno vodstvo na utakmici, ali onda  Islamović sa tri uspješno realizirana napada i svojih  osam poena, preokreće rezultat u korist Lukavca, da bi trojkom Krajišnika  Lukavac otišao na 15:6. Gradina se ubrzo vraća u utakmicu preko Horozića koji sa svojih sedam poena  preuzima igru u napadu ekipe iz Srebrenika za okončanje  prvog  perioda koji je završen  u korist  Lukavca 17:15.

Drugi period  Lukavac otvara poenima Islamovića i Krajišnika koji prave seriju za 24 : 16 . Gradina se vraća poenima Hasića, te nakon trojke Alibašića  smanjuju rezultat na 26:23.Igrači Gradine dominiraju u skoku preko Hasića i Horozića, te ubrzo smanjuju na – 1. Trener Lukavca, Toplak poziva tajmaut na 26:25, a  Lukavac zatim propušta relizovati tri napada, te uz  dvije izgubljene lopte Krajišnika i dosuđene korake Pilavdžića vraćaju Gradinu u ovaj susret. Hasić nastavlja sa odličnom igrom pod košem Lukavca  i vodi Gradinu na 30 :26. Deficit u skoku Lukavac uspijeva nadomjestiti  sa 17 poena Islamovića  koji je najzaslužniji za neriješen rezultat na kraju prvog poluvremena 32:32.

Treću dionicu Lukavac otvara novom serijom od 10:2,  nakon čega ponovo odlično reaguje Hasić  pod oba koša, koji  nakon promašaja bekova Gradine, skokovima u napadu daje mogućnost drugog napada za svoj tim. Polovinom perioda igre Lukavac ima pozitivan rezultat  48:42 , ali poenima Hasića  sa linije slobodnih bacanja se Gradina vraća u igru na kraju treće četvrtine koja je okončana rezultatom 53: 47.

Gradina zonskom odbranom otvara posljednji period. Prva dva napada posljednjeg perioda igre sudija Avdagić dosuđuje prekršaje u napadu Islamoviću i Nešiću. Agresivna odbrana Gradine primorava Lukavac  da igra na individualni kvalitet Islamovića. Gradina nastavlja sa igrom u odbrani koja je prema sudačkom kriteriju na granici prekršaja. Prednost Lukavca nakon tri perioda igre, Gradina smanjuje kontrolom skoka i poenima iz drugog napada, a onda na scenu dolazi Nurkanović. Kapiten Gradine i njihov najbolji igrač u ovoj sezoni Nurkanović, koji je bio bez značajnijeg učinka u tri odigrane četvrtine, polovinom posljednjeg perioda, vodi Gradinu na izjednačenje.  Avdagić ponovo dosudjuje loptu za Gradinu nakon prekršaja  Islamovića u napadu. Trojkom  Golijanina Gradina ima  poen prednosti, a zatim Ćosić pravi prekršaj u napadu. Krajišnik polovično izvedenim slobodnim bacanjima postavlja 66:66,  dok Mazalović ne uspijeva realizirati posljednji napad i utakmica odlazi u produžetak.

Lukavac pravi 4:0,zatim  Horozić smanjuje na minus jedan Gradine. Krajišnik  sa linije sa slobodnih  bacanja 50 sekundi dovodi Lukavac do vodstva 72:71, a onda  Golijanin vraća prednost Gradine na 73:72.  Promašeni šut za tri Krajišnika, te promašena slobodna bacanja  Nurkanovića, daju napad

nešto više od 10 sekundi Lukavcu.  Sudar  Toplaka i Golijanina ispred klupe Gradine sudija Avdagić ne smatra prekršajem, te Gradina  preko Hasića realizuje napad u zadnjoj sekundi za konačnih 75:72 u korist gostiju iz Srebrenika i potvrdu prvog mnjesta na tabeli A1 lige BiH.

Najefikasniji kod Lukavca bio je Islamović sa 32 poena i 11 skokova, dok je  Krajišnik upisao 24 poena.

U timu Gradine Hasić je ubacio 20 poena i uhvatio 16 skokova, dok su se istakli i Horozić sa 18, Nurkanović sa 11 poena.

U narednom 21. kolu Lukavac očekuje još jedna zanimljiva utakmica pred domaćom publikom protiv Vogošće

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments