fbpx

“JP Rad Lukavac će uništiti jedini opštinski plivački klub nakon 50 godina postojanja”

6 min. za čitanje

Zbog ne potpisivanja kompenzacije od strane JP RAD Lukavac, kojom se “plaća” voda Hotelu  Tuzla, zabranjen je pristup plivačima PK Galeb GIKIL.

Iz toga razloga kontaktirali smo JP Rad Lukavac i na naše pitanje da komentarišu slučaj zbog čega su blokirani treninzi PK Galeb i da li je Rad ispoštovao svoje obaveze prema klubu i GIKIL-u, dobili smo SMS poruku slijedećeg sadržaja a koju objavljujemo bez lektorisanja:

– Jp Rad Lukavac je suzdrzano u davanju izjave zasto Plivacki klub Galeb nema vodu obzirom da vodu za njih ne obezbjeduje Jp Rad Lukavac. Napisao je Enver Mahmutović, portparol u JP Rad Lukavac.

Kontaktirali smo i drugu stranu, kompaniju GIKIL, i dobili slijedeći odgovor:

– “GIKIL” je, kao dio svoje korporativne društvene odgovornosti, dugogodišnji partner plivačkog kluba “Galeb GIKIL” i regularno ispunjava svoje obaveze. GIKIL se nada da će pitanja između ostalih strana koja su dovela do poremećaja u uslugama biti što prije riješena, te da će se plivači vratiti svojim redovnim treninzima.

Apsurdno je što su direktor Nehrudin Osmić i tehnički direktor u JP Rad Šemsudin Smajlović ostali suzdržani i totalno nezainteresovani u vezi ovog velikog problema kojeg mogu riješiti u nekoliko minuta. Još je apsurdnije da nismo dobili poziv u JP Rad da nam objasne kompletnu situaciju iz svog ugla i razloge zbog čega ne žele potpisati kompenzaciju, već se javnosti obraćaju na najneprofesionalniji način, SMS porukom.

Untitled-1

Ne potpisivanje kompenzacije je potpuno neshvatljivo jer JP RAD Lukavac ima najmanju korist iz te kompenzacije tim više jer je njegov dug prema generalnom sponzoru plivačkog kuba industriji GIKIL znatno veći. Da apsurd bude veći niko ne plaća novcem/gotovinom nego se ” voda plaća vodom”, pa se kompenzacija vrlo jednostavno realizovala godinama. Izjavili su za naš portal iz PK Galeb.

Odbijanjem da potpiše kompenzaciju JP RAD Lukavac direktno prijeti da uništi plivački klub Galeb GIKIL koji u Lukavcu postoji od 1969 godine.

Uskoro u klubu iz Tuzle
Uskoro u klubu iz Tuzle

Zbog nemogućnosti da treniraju plivači su prinuđeni da napuste Galeb. Već je najavljen odlazak 3 najbolja plivača ovoga kluba. Ovu priliku su iskoristili tuzlanski plivački klubovi kojima je i te kako u interesu da preuzmu plivače koji su među najboljim plivačima u Bosni i Hercegovini i koji nastupaju za reprezentaciju BiH.

Opština Lukavac ovaj problem može riješiti jednim telefonskim razgovorom ali očigledno nedostaje volje, očigledno postoje i u sportu politički (čitaj lični) interesi i prioritetni i važniji sportovi prema aršinima pojedinaca. Ne treba ni spomenuti koliko novca se ulaže u sport koji nam nikada nije donio niti jednu titulu vrijednu spomena.

Za kraj prenosimo izjavu koju je za naš portal dao jedan ogorčeni roditelj:

Ono što ja kao roditelj (a to je mišljenje i drugih) mogu zaključiti da u stvari nikog apsolutno nije briga što plivači ne mogu trenirati niti je ovo sredina koja je spremna da prepozna neki drugi sport osim fudbala. Čak i članovi predsjedništva Kluba u stvari se ponašaju kao da Klub treba postoji radi njih a ne radi djece. Njima je veći problem što djeca ne treniraju jer nema dovoljno novca za njihove dnevnice a ne što klub ne trenira.

Plivanje je zadnji sport za kojim bi se neko trznuo da nešto uradi, a potvrda toga je nepostojanje bazena koji je tu nekad bio čak prije 40-tak godina. Opština apsolutno ne sufinansira niti feninga u ovaj sport, za razliku od drugih sportova koji recimo treniraju u sali gradskoj i oslobođeni su najma za treninge od te iste Opštine.

Mjesečni najam bazena za PK Galeb u hotelu Tuzla je oko 3500 KM. Za PK Galeb obaveze plaća kroz kompenzaciju preko vode GIKIL (daje vodu svoju u vrijednosti 3500KM i to fakturiše JP Rad Lukavac).

Kompenzacija je kroz vodu jer voda koja je data Komunalnom na raspolaganje u stvari voda koja pripada opštini Lukavac, prema Ugovoru iz rata kada  su gradili zajednički vodovod Tuzla i Lukavac.

Voda koja ostaje u Tuzli na korištenje je dio investicije zajedničke između dvije opštine a u toku rata je potpisan Ugovor kojim se Lukavac odriče svoje vode po simboličnoj cijeni.

JP Rad Lukavac koji raspolaže tom vodom je do sada potpisivao tu kompenzaciju jer je to simbolična suma novca u odnosu na novac koji duguju Koksari tj. GIKIL-u jer sa druge strane koriste Koksarinu vodu iz poznatih Koksarinih bunara koju distribuira i naplaćuje građanstvu. (dug JP Rad prema Koksari je između 800.000KM – 1.000.000KM)

Praktično jedini ko je na gubitku i koji bi mogao praviti problem je GIKIL jer se njena voda koju koristi Rad Lukavac, iz bunara naplaćuje  građanstvu, a ima ujedno ogroman dug prema Koksari tj. GIKIL-u.

GIKIL nije do sada nikada pravio problem i potpisivao je kompenzaciju iako joj Rad duguje novac.

Sve se može riješti sa jednim telefonskim razgovorom. I bi, da je u pitanju fudbal…

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Juni je mjesec gotovo upolovio a problem sa neplaćanjem novca za kompenzaciju je još na snazi. Približava se septembar kad je i prelazni rok za plivače i kada će ovi vrijedni momci, plivači iz Pk. Galeb-Gikil najvjerovatnije promijeniti sredinu i otići u tuzlanske klubove.

Mozda imate mnogo plivacica,,,,Opce poznato da direktor komunalnog nevoli Zenske zato fudbal i prosperira….

48. dan plivači Galeba ne treniraju na bazenu Hotela Tuzla.

Anam Oni haman misle da se vise snage stice treningom na suvom.

Upecatljivi dronografski corpus delicti koji zorno pokazuje pustos
koju za sobom ostavljaju Anam Oni.
Dobro bi bilo kada bi netko imao “tlocrtnu” fotografiju lukavackog
bazena iz Marsalova vakta.
Trebalo bi obje fotografije uvelicati i okaciti na billboard.
Nek se zna.

Cristal…..Niko ne pita za tog direktora homo** !
Ovdje se govori o naplati za bazene u Tz.
Pa bolje i prijeci u druge ekipe kad nema nade da se sta promjeni.Lukavac je nekad bio grad i imali smo predjednika opstine sad imamo Seljackonacelnike koji dolaze iz selesina poput Devetaka jergosn seljackonacelnik et misli da je ljepse smrdit na stalu i ic ne rjeku Sprecu se kupat nego imati bazen!? jer nemere se et napravit u Deveteku.

Apelujem na ovaj portal koji je i do sada pisao problemima Galeba, a vazano za neplaćanje jkp rad vode za kompenzaciju da bi se mogli odvijati treninzi na bazenu HT, da pokušaju saznati odgovore od predstavnika JKP šta i kad namjeravaju uraditi povodom ovog problema koji za posljedicu ima da djeca ne treniraju plivanje zbog nečije samovolje. Hvala unaprijed!