fbpx

Jasmin Hodžić Jasa, najveći snagator u državi i šire

5 min. za čitanje
Jasmin na nedavno održanom takmičenju
Jasmin na nedavno održanom takmičenju

– Hvala na čestitkama. Bihać Open je takmičenje gdje dolaze takmičari iz cijele Europe. Konkurencija je više nego jaka, niti jedan takmičar ne dolazi na takmičenje a da nije 100% spreman a ja sam od samog početka očekivao medalju. Pobjedu ne možete nikada očekivati jer ne znate ko je više truda uložio od vas samih. Ja sam pobijedio u svojoj kategoriji i prezadovoljan sam.

Koliko dugo si se pripremao za takmičenje?

Pripreme za takmičenje su trajale odprilike 3 do 4 mjeseca, s tim da ste faktički cijelu godinu u jednom vidu priprema, mislim isključivo za “nabacivanje” mišićne mase.

Poznato je da si porodičan čovjek, da li je teško uskladiti obaveze prema porodici, poslu i pripremama?

– Kada nešto volite onda vam to ne predstavlja obavezu, tako da se sve može uskladiti. U periodu priprema za takmičenje malo više vremena ode na spremanje hrane (smijeh) ali imam pomoć moje porodice, isključivo svoje supruge.

Porodica mi je sve
“Porodica mi je najveća podrška”

Recite nam koliko se dugo bavite ovim sportom, koliko ste do sada osvojili medalja, ima li neka koju bi izdvojili i da li je bilo povreda u karijeri?

Medalje i pehare bi trebao prebrojat, ne znam više ni koliko ih imam (smijeh). Imam nekih 8 godina iza sebe, više puta državni prvak i apsulutni. Dosta medalja sa međunarodnih takmičenja a moja najdraža pobjeda je u Srbiji 2008. godine na Međunarodnom takmičenju gdje sam bio prvi u svojoj kategoriji i ujedno prvi puta u karijeri apsulutni pobjednik. Nažalost imao sam povredu krajem 2011. godine i morao sam odmarati cijelu godinu, ali sam se uspio izboriti i vratit sve na svoje mjesto.

Istakao bih i podatak da sam od 2008. godine član Bodibilding reprezentacije BiH, tako da se takmičim i predstavljam našu državu van granica i širom svijeta.

Jasmin Hodžić
Jasmin Hodžić

Koji je razlog vašeg početka bavljenja bodybuildingom?

– Razlog… pa i nemam neki poseban razlog jer jednostavno volim ovaj sport.

Koliko je bitna ishrana u vašem sportu, a koliko preparati koje koristite?

– Paaa ishrana je najbitnija u svemu ovome. Nakon toga slijede dodaci ishrani, trening i odmor. Taj ciklus čini ovaj sport.

Jasmin prije 3 godine
Jasmin prije 3 godine

Koliko podrške imate sto se tiče finansija jer je sigurno riječ o jako “skupom” sportu?

Finansijsku podršku nemam. Imam podršku u vidu suplemenata od svojih sponzora Protein.si kojima se i ovim putem zahvaljujem na svemu. Ovaj sport nije da je skup, nego preskup. Zamislite samo na današnjem vremenu da Vam je dnevno potrebno 2 do 3 kg pilećeg filea, nekih 10 bjelanjaka, pola kilograma sira i da ne nabrajam dalje. Mislim da je sve jasno.

Koliko dnevno treba odvojiti vremena za bavljenje ovim sportom? Kakve imaš uslove za treniranje?

U ovom sportu si faktički 24 sata dnevno, najviše zbog prehrane – 6 do 9 obroka dnevno. Što se tiče treninga, van sezone potrebno je u teretani provesti 45 do 60 min dnevno i 4-5 puta sedmično. Kada je riječ o pripremama za neko takmičenje, potrebno je malo više zalganja tj. do nekih 2 sata treninga dnevno i tako 7 dana u sedmici.

Nažalost, kod nas je teško imati dobre uslove za treniranje. Još uvijek je ovaj sport na niskom nivou, fitnes centri su slabo opremljeni, hrana i suplementi su preskupi… 

Na nedavno održanom takmičenju
Na nedavno održanom takmičenju

Planovi za budućnost?

Nemam neke posebne planove, “guram” onako kao i dosad i vidjećemo gdje ću se zaustaviti. Nadam se da neću uskoro, a to mi je eto jedini plan. Za sada me samo povreda može zaustaviti u karijeri ali se nadam da to toga neće doći.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jasko druze od te silne piletine cudim se da ti perje jos nije naraslo:) Vala samo da krkas te piletine svaki dan ogadilo bi ti se, a kamo li jos i sav napor u teretani… Svaka cast stari moj… Najjaci si i samo nastavi…Veliki pozdrav i jos mnogo medalja i osvojenih prvih mijesta zelim !

Skolski samo naprijed svaka cast na ostvarenom uspjehu!!!

Bravo Majstore,

Dosadan je to “sport”. Ako imas dvije lijeve uhvati se zeljeza.

To je drugi najextremniji sport na svijetu,oni koji su se njime bavili znaju o cemu pricam.Ogromne su sanse da dozivis povredu,cesto i fatalnu,ogroman je i pritisak na zglobove i ljudi zbog toga najcesce i odustaju sto znaci da to nije sport za svakoga,za razliku od loptaskih sportova.Najextremnije je podobranstvo.