fbpx

FOTO: Lukavčanka Selma Sejdinović najuspješnija sportiskinja TK!

6 min. za čitanje
Selma Sejdinović / Foto: SodaLIVE.ba
Selma Sejdinović / Foto: SodaLIVE.ba
Selma Sejdinović / Foto: SodaLIVE.ba

Igor Emkić, član KBV “Flek Tom-Cat”, proglašen je za najuspješnijeg sportistu Tuzlanskog kantona u 2012.godini, a najbolja sportistkinja u godini na izmaku je džudistkinja Selma Sejdinović, članica Džudo kluba „Lukavac“. Sportski savez Tuzlanskog kantona je po 19. put birao najbolje sportiste u ovom dijelu BiH, a manifestacija je održana u Narodnom pozorištu Tuzla uz prisustvo mnogobrojnih zvaničnika, sportskih radnika, sportista i prijatelja.

Nakon što je prošle godine, osvajanjem srebrene medalje na Svjetskom kickboxing prvenstvu, došao do najboljeg rezultata u karijeri, Igor Emkić je i ove donio još jednu medalju sa velikog takmičenja. Na Evropskom kicboxing prvenstvu, održanom u Ankari, Igor je u najbrojnijoj kategoriji – 81 kg low kick, uspio osvojiti srebrenu medalju i tako potvrditi kontinuitet velikih uspjeha. Kao i u godinama ranije, odbranio je titulu državnog prvaka u kategoriji – 81 kg K1 rules. Standardni je državni reprezentativac, te učesnik brojnih međunarodnih turnira. Igoru je ovo četvrto priznanje najboljeg sportiste Tuzlanskog kantona i uz Merimu Softić, sportista je sa najviše statua najboljeg sportiste TK-a.

Melika Kasumović / Foto: SodaLIVE.ba
Melika Kasumović / Foto: SodaLIVE.ba

Selma Sejdinović, članica Džudo kluba „Lukavac“, je višestruka državna prvakinja u judou. U ovoj godini je postigla najbolji rezulta u karijeri, koji je bio dovoljan i da bude proglašena najboljom sportistkinjom u Tuzlanskom kantonu. Selma je na Balkanskom prventvu u judou, koje je u septembru održano u Trebinju, osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 52 kg, što je uz osvojeno prvo mjesto Amela Mekića bio najboji rezultat naših takmičara na ovom prvenstvu. Državna je prvakinja u kategorijama juniori, mlađi seniori i seniori, te kao državna reprezentativka učesnica je Evropskog prvenstva i Svjetskog kupa za juniore i seniore. Ispunila je normu za Mediteranske igre, koje će se naredne godine održati u Turskoj. Članica je Judo kluba Lukavac i studentica elektrotehničkog fakluteta u Tuzli.

Odlukom Stručnog žirija u sastavu Mirela Osmanović, predsjednik, Vanja Bosankić, dopredsjednik, Kada Delić-Selimović, Nedim Muharemagić i Emir Junuzović, dodijeljena su priznanja u još devet kategorija, u validnom i invalidnom sportu.

Najbolji senior za 2012. godinu je Asim Selimović, član KBV „ Flek Tom Cat“ – Tuzla. Drugo mjesto pripalo je Meliki Kasumović, članici Atletskog kluba „Sloboda Tehnograd“ – Tuzla, a treće, Amili Lojić, članici OK Kula, Gradačac.

Najbolja juniorka na području Tuzlanskog kantona je Emina Konjić, članica. AK Doboj Istok, Klokotnica. Drugo mjesto osvojio je Asim Ahmedić, OKK Sloboda Tuzla, a trećenagrađena juniorka je Emina Sejdinović, članica Plivačkog kluba „Galeb GIKIL“ Lukavac.

Za najuspješnije kadete TK u 2012. godini proglašeni su: Benjamin Abdulahović, AK Sloboda Tehnograd, zatim Vanessa Tinjić, KRSG Sloboda Tuzla i Almir Bajrić, AMK TUZAMK Tuzla.

Emina Sejdinović / Foto: SodaLIVE.ba
Emina Sejdinović / Foto: SodaLIVE.ba

U konkurenciji sportista invalida najbolja sportistkinja je atletičarka Zemira Aljić, članica SSI TK. Najbolji sportista u ovoj kategoriji je član SKISO „Sinovi Bosne“ – Lukavac, Ermin Jusufović. Najuspješnija sportska ekipa invalida je Selekcija SSI TK u ribolovu, zatim slijedi ekipa SKISO Sinovi Bosne Lukavac, a trećeplasirani su članovi Streljačkog invalidnog kluba Tuzla. Za najuspješnijeg trenera u invalidnom sportu proglašen je Ejub Mehmedović, trener reprezentacije BIH u sjedećoj odbojci.

Salko Zildžić, KBV „ FlekTom Cat“ Tuzla, proglašen je za najboljeg trenera u validnom sportu. Drugo mjesto pripalo je Muhamedu Deliću, AK Sloboda Tehnograd Tuzla, a trećeplasirani je Zijah Jogunčić iz Kuglaškog kluba Sloboda Tuzla.

Najuspješnije ekipe u 2012. godini su: Kuglaški klub Sloboda – Tuzla, Atletski klub „Sloboda Tehnograd“ – Tuzla i OK Kula Gradačac.

Specijalna priznanja u razvoju i promociji sporta u TK uručena su: Planinarskom društvu „Konjuh“ Tuzla, za doprinos razvoju i promociji planinarstva u TK, zatim Senadu Fetahagiću, za doprinos afirmaciji i razvoju rukometa u TK i prof. dr. Ferhadu Nožinoviću, za doprinos u razvoju i promociji sporta i fizičke kulture u TK.

U oblasti invalidnog sporta specijalna priznanja su uručena Zlatanu Saračeviću, koji je dao doprinos razvoju invalidskog sporta u TK i Borisu Kasumoviću, osvajaču prvog mjesta na Međunarodnom karate turnir „Od hendikepa do hepienda“, a također bio je učesnik Svjetskog karate prvenstva za osobe ometene u razvoju, Paris 2012.

Ermin Jusufović / Foto: SodaLIVE.ba
Ermin Jusufović / Foto: SodaLIVE.ba

Najbolji sportisti u svim kategorijama nagrađeni su i jednogodišnjim stipendijama koje je kao i prethodnih godina obezbjedilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a. U okviru manifestacije distribuiran je i peti broj informativnog magazina Sportskog saveza TK „Trijumf“, kojeg priređuju sportski novinari iz Tuzlanskog kantona.

U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupili su Senad Mulalić, Azra Musić, Jasmin Malkočević, Maid Hećimović, učesnici popularnog TV show programa „Zvijezda možeš biti ti“, zatim Jasmin Mag, Dženana Husejnović i orkestar Balsika.

Manifestacija Izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona 2012. održana je u organizaciji Sportskog saveza TK-a, a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona.

S.P. – Tuzlarije.net

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Selma Sejdinovic
Ponos naseg kluba aBd bice tih nagrada jos puno i za nju i za ostale takmicare :))

Svaka čast Selmi a bogami i njenoj porodici, samo naprijed i u nove pobjede